Sås till fisk
Den goda såsen till fisk
Man brukar
indela såserna i kall och varma såser. Såsen skall ge färg och smak. Den skall
komplettera fisken men bör ändå inte dominera för mycket. An vänder man
fiskspad till sås bör man tänka på att reducera spadet så att smaken
koncentreras.
Fisksås
1 msk smör
2 msk
vetemjöl
2 dl
fiskbuljong
2 dl grädde
Salt
Vitpeppar
Fräs smöret
och mjöl. Späd med fiskbuljong och grädde och låt koka i 3 – 4 minuter.
Smaksätt med salt och peppar. Denna fisksås kan användas som grund till många
andra såser.
Ägg-och persiljesås
1 sats
fisksås
2 hackade
hårdkokta ägg
2 msk hackad
persilja
Tilsätt ägg
och persilja. Servera till kokt fisk och fiskfärs
Kaviarsås
1 sats
fisksås
2 msk kaviar
2 msk
finhackad dill
Smaksätt
såsen med kaviar och dill. Serveras till kokt fisk
Senapssås
1 sats
fisksås
Smaksätt
såsen med senap. Servera till kokt fisk och lutfisk
Citronsås
1 sats
fisksås
2 msk
pressad citronsaft
1 äggula
2 msk grädde
Smaksätt såsen med citronsaft. Rör ut äggula med grädde och häll redningen i såsen under kraftig omröring. Såsen får inte koka för då skär den sig. Severa till kokt fisk.
Löksås
2 gula lökar
50 gr smör
3 msk
vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
Salt
Peppar
Soya
Skala löken
och hacka den fint. Fräs den i smöret. Strö på mjöl och späd med mjölk och
grädde. Sjud såsen i 3 – 4 minuter. Smaksätt med salt och kryddor.
Gräslökssås
2 msk smör
2 msk
vetemjöl
3 dl
fiskspad
1 dl grädde
4 msk
finklippt gräslök
Salt
Peppar
Fräs smör
och mjöl. Späd med fiskspad och grädde och låt såsen koka i några minuter.
Blanda ner gräslök. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
Ljus grundsås
1 msk smör
2 msk
vetemjöl
Ca 4 dl ljus
buljong eller grönsaksspad
Salt
Vitpeppar
Fräs smör
och mjöl. Späd med buljongen och låt koka i 3 – 4 minuter. Smaksätt med salt
och peppar.
Dillsås/Kaprissås
1 sats ljus
grundsås
1 äggula
1 – 2 msk
citronsaft
2 msk
finklippt dill
Koka
grundsåsen. Vispa samman äggula och citronsaft och rör ner i såsen. Smaksätt
eventuellt med mer citronsaft, salt och peppar. Rör ner klippt dill.
Kaprissås:
smaksätt såsen med 3 msk hackad kapris istället för dill.
Pepparrotssås
1 sats ljus
grundsås
1 dl grädde
2 – 3 msk
riven pepparrot
Koka grundsåsen. Blanda ner pepparrot och grädde. Smaksätt med salt och peppar.
Vit grundsås (Bechamelsås)
1 msk smör
2 msk
vetemjöl
4 dl mjölk
Salt
Peppar
Fräs smör
och mjöl. Späd med mjölken och låt såsen koka i 3 – 4 minuter. Smaksätt med
salt och peppar.
Vinsås
2 msk smör
3 msk
vetemjöl
2 dl
fiskbuljong
1 dl vitt
vin
2 äggulor
½ dl
vispgrädde
Salt.
Citronsaft
1 dl vispad
vispgrädde
Fräs smör
och mjöl. Späd med fiskbuljong och vin. Koka såsen under omröring några
minuter. Vispa ihop äggulor med grädde och blanda ner i såsen under kraftig
omröring. Smaksätt med salt och citronsaft. Rör till sist ner den vispade
grädden.
Servera till
fisk typ sjötunga och piggvar.
Kräftsås
5
grovkrossad vitpepparkorn
1 kryddmått
salt
1 ½ msk
vinäger
1 ½ msk
vatten
3 äggulor
75 gr smält
smör
Saft av en ½
citron
2 msk riven
färsk pepparrot
½ msk
matpuré
2 msk finhackad
persilja
8 hackade
kokta havskräftstjärtar
Koka ihop
vitpeppar, salt vinäger och vatten tills en tredjedel av vätskan återstår.
Silla från pepparkornen och ställ i ett vattenbad. Vispa ner äggulorna och sjud
upp under kraftig vispning. Fortsätt vispningen och tillsätt smält smörni små
portioner. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Smaksätt med
citronsaft, färsk pepparrot, tomatpuré och persilja. Blanda ner hackade
kräftstjärtar. Servera till grillad fisk och fiskfärs.
Musselsås
2 msk smör
3 msk
vetemjöl
2 dl
musselspad + fiskbuljong
2 dl
matlagningsgrädde
Salt
Vitpeppar
1 burk
musslor
1 msk hackad
dill
Fräs smör
och mjöl. Späd med lite vätska, lite i taget och koka under omrörning några
minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner musslor och dill. Låt
musslorna bli varma men låt inte såsen koka mer. Servera till stekta filéer.
Räksås
500 gr räkor
2 msk smör
3 msk
vetemjöl
2 ½ dl
fiskbuljong
1 dl vitt
vin
2 äggulor
1 ½ dl
vispgrädde
Salt
½ msk
citronsaft
Skala
räkorna. Fräs smör och mjöl. Späd med fiskbuljong och vin. Sjud såsen under
omrörning några minuter. Vispa ihop aggulor och grädde och blanda ner i såsen
under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och citronsaft. Blanda till sist ner
räkorna och låt såsen bli varm men inte koka.
Champinjonsås
200 gr
färska champinjoner
2 msk smör
3 msk
vetemjöl
3 dl grädde
1 ½ dl mjölk
Salt,
vitpeppar
Borsta och skiva champinjonerna. Fräs dem i smöret. Strö mjöl över och späd med grädde och mjölk. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar. Såsen passar till de flesta kokta och stekta fiskrätter och kan användas till gratängsås