Torsk

       

Ansjovisfisk

Ingredienser

4 port

600 g fiskfilé, t ex torsk eller sej

3/4 tsk salt

1 liten burk ansjovisfiléer,

ca 50 gsmör

2 1/2 dl Kelda mellangrädde

1/2 dl hackad gräslök

Gör så här

Dela fisken i 4 portionsbitar. Salta lätt. Hacka ansjovisen.

Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Lägg ner fisken och

vänd den i smöret. Häll på grädden och ansjovisspadet.

Lägg i ansjovis och gräslök. Låt fisken sjuda i såsen på svag

värme i 6-7 min.

Servera med pressad potatis. (Koka potatisen i bitar så går det

snabbare.) Tips: Man kan också välja strimlad purjolök eller

hackad rödlök i såsen om man inte har gräslök.

 

 

 

Halstrad torsk med fänkål och saffran 4 portioner

4 bitar Norsk Torsk med skinn à 150 g

Olja till stekning

600 g fänkål

0,5 g saffran

10 kvistar timjan

8 kokta smålökar

8 kokta vitlöksklyftor

2 msk olivolja

8 halverade och torkade tomater

Salt och svartpeppar

Gör så här:

Salta och peppra torsken. Halstra tills skinnet blir krispigt.

Baka klart i ugnen på 100°C tills innertemperaturen är 45°C, med hjälp av

en termometer. Dela fänkålen i mindre bitar och koka mjuk i saltat vatten

med saffran och timjan. Värm sedan fänkål, lök och vitlök i olivolja och 3dl

av fänkålsvatten.

Tillsätt tomaterna precis innan servering.

 

 

 

Torsk Provencale. 4 portioner

700 g  torsk utan skinn, gärna portionsbitar

8 st potatisar

2 st morötter

1 st lök

2 st vitlöksklyftor

2 st tomater

2 dl hönsbuljong

1 dl hackad persilja

50 g smör

200 g frysta sockerärtor

2 msk olivolja

1 st citron

salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200°. Skiva potatis, morötter och lök. Stek i ugnsform med olivolja i 20 min.

2. Blanda smör, hackad persilja och citronskal från en halv citron i en skål. Smaka av med salt och peppar.

3. Skiva vitlöksklyftorna, klyfta citronerna och halvera de färska tomaterna. Lägg allt tillsammans med torskbitarna och hönsbuljong i ugnsformen. Stek i ytterligare 10 minuter

 

 

 

Purjotorsk 4 portioner

1stor purjolök

1 klick smör

600 gr torskfilé

½ tsk salt

2 dl vispgrädde

½ dl chilisås

½ tsk italiensk salladskrydda

Strimla purjolöken fint och låt den få puttra halvmjuk i lite smör.

Lägg på fiskfiléerna med lite purjo mellan dem och resten på toppen. Salta lätt mellan varven. Lägg på några smörklickar. Ställ in fisken i 200 graders ugn. Täck med ett bakplåtspapper så att den inte bränns. Tag ut formen efter ca 20 minuter. Vispa grädden, smaksätt den med chilisås och salladskrydda. Bred blandningen över fisken. Gratinera vidare ca 20 minuter tills fisken känns färdigkokt.

Servera med potatis och en sallad.

 

Torskfilé med ägg och ärtor i smörsås 4 portioner

600 gr torskfilé

175 gr bacon

250 gr frysta gröna ärtor

4 ägg

Smör

Salt

TILLAGNING:

Hårdkoka ägg i 8-10 min och låt svalna i kallt vatten.

Skala och koka potatis (ca 20 min).

Tärna och stek bacon krispigt i torr panna. Lägg att rinna av på

hushållspapper.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.

Lägg i torsken och dra kastrullen från värmen. Låt torsken ligga kvar 10-12

min.

Skala och finhacka ägg.

Smält smör i en stekpanna.

Tillsätt ärter, ägg och bacon.

Låt allt bli varmt i ett par minuter.

Lägg upp på tallrik tillsammans med fisken.

 

Kräfttorsk

1 pkt djupfryst torsk ca 400 gr

1 tsk salt

1 krm svart-eller vitpeppar

1 knippa dill

1 dl matlagningsgrädde

3 msk tomatpuré

1 citron

 Så här gör man:

 

1.      Sätt ugnen på 2000 grader

2.      Lägg fiskblocket i en ugnsäker form. Salta och peppra

3.      Klipp dillen fint och lägg den på fisken

4.      Rör ut tomatpurén i grädden och häll blandningen över fisken

5.      Koka i ugnen ca 30 min

 

 

Kokt torsk med äggsås

Kokt torsk med äggsås
 
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
 

Ingredienser:

  • 1 tsk salt
  • 600 g torskfilé eller 4 portionsbitar à ca 150 gram
  • Tillbehör: ca 12 kokta potatis
  • 2 dl gröna ärtor
  • 0,5 röd paprika
  • Äggsås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 2-3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja eller 3 kvistar kruspersilja eller bladpersilja

 

Tillagning:

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Koka upp 3-4 dl vatten i en traktörpanna eller kastrull med lock till fisken. Tillsätt salt.
  3. Skär torsken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan.
  4. Lägg ner torskbitarna, koka upp och sätt åt sidan i 20 minuter medan du lagar sås och tillbehör.
  5. Äggsås: koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  6. Smält smör i en såskastrull.
  7. Rör ut mjölet i smöret.
  8. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  9. Tillsätt salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt ev. buljongtärning.
  11. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  12. Skölj persilja och hacka den fint.
  13. Skala äggen och hacka dem.
  14. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  15. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  16. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter.
  17. Skölj och tärna paprika.
  18. Ta upp torsken och servera den med äggsåsen, kokt potatis, kokta ärtor samt tärnad paprika.

 

Helstekt torsk med citron

4 portioner

1 kg torsk

1 citron

salt

vitpeppar

3 msk smör eller margarin

2 kryddmått örtpeppar

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad dill

Rensa och skölj fisken. Pressa saft ur en ½ citron och gnid in fisken. Strö på salt och vitpeppar. Lägg fisken på ett stort aluminiumfolieark. Skär den andra citronhalvan i skivor. Skär ett längsgående snitt utmed ryggraden och stick ner citronskivorna. Blanda matfett med örtpeppar och fördela det över fisken. Strö på persilja och dill. Vik ihop foliet till ett tättslutande paket och lägg det i en långpanna. Stek i ugn, 200º, ca 30 minuter.
Servera med pressad potatis och tomatsallad.

 

 

Kryddig torsk

1 kg torsk

Salt

Vitpeppar

1 krm finstött fänkål

1 krm timjan

Saft av en halv citron

1 purjolök

Ströbröd

2 msk smör

Garnering:

Hårdkokt ägg

1 dl finhackad persilja

Rensa och skölj fisken. Skär den i skivor. Lägg fisken i en ugnssäker form och strö på salt och kryddor. Häll på citronsaften. Ansa purjolöken och lägg den på fisken. Sikta över ströbröd och klicka på smöret. Täck med aluminiumfolie. Koka i ugn på 200 grader ca 15 minuter. Ta bort folien, öka till 225 grader och låt stå i ytterligare 5 minuter.

 

 

 

 

Ansjovisspäckad torsk

4 portioner

1-1  ½ kg torsk

½ msk salt

8 ansjovisfiléer

Till panering:

1 ägg

½ dl ströbröd

2 msk riven ost

Till stekning:

2 msk smör eller margarin

1 ½ dl vatten

1 dl grädde

(soya)

Rensa och skölj fisken. Gnid in den med salt.
Skär 4 små snitt på var sida om ryggbenet och stick in ansjovisfiléerna.
Pensla fisken med uppvispat ägg och strö på en blandning av ströbröd och riven ost.
Lägg fisken med ryggen uppåt på ett smort ugnssäkert fat eller i en liten långpanna.
Låt paneringen torka något innan fisken steks. Klicka på fett och stek i ugn, 225
°, ca 40 minuter. Ös då och då med stekfettet. Späd med grädde och vatten när fisken fått färg så den inte blir torr. Smaksätt skyn med soya om det behövs. Servera med kokt potatis, sky och grönsaker.

 

 

 

Kryddig torsk

4 port

4 skivor torsk (ca 200 g/st) eller ca 800 g torskfilé

1 purjolök

1 tsk salt

1 burk hela tomater (400 g)

1 fiskbuljongtärning

Smörj en ugnssäker form. Ansa purjolöken och skär den i tunna ringar. Varva fisk och purjolök. Strö salt mellan varven. Häll på tomater med spad och smula över en fiskbuljongtärning. Lägg på lock eller täck med aluminiumfolie. Sjud i ugn, 150º, ca 35 minuter.
Servera med kokt potatis och sallad.

 

 

Gravad torsk

Detta behövs:

1-2 torskfiéer

1 msk olja

3 msk salt

3 msk socker

2 tsk hela vitpepparkorn

1 dl hackad dill

 

Gör så här:

1. Lägg filéerna på ett fat och droppa över olja.

2. Blanda salt, socker och krossade pepparkorn och strö blandningen över, runt och mellan filéerna.

3. Varva också in hackad dill.

4. Täck över och ställ i kylen 1 dygn. Vänd dem en gång.

Skär upp i tunna remsor och se tll att inga ben kommer med.