Lax

 

Asiatisk lax

Ingredienser

4 port

4 bitar ben- och skinnfri lax, ca 500 g

1 tsk salt

1 tsk malen ingefära

1 tsk farinsocker

1 msk pressad lime

1-2 vitlöksklyftor

2 dl vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord, ugnssäkerform.

Krydda med salt, ingefära, farinsocker, limesaft och finhackad vitlök.

Häll över grädden. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Recept: Baconlindad laxfilé med potatis- och blomkålsstomp

 

Baconlindad laxfilé med potatis- och blomkålsstomp

1 portionsbit skinnfri laxfilé (ca 150 g)
2 potatisar
100 g blomkål
rivet skal av 1/2 citron + 1 tsk juice
3 skivor bacon (50 g)
olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Tillagningstid: Över 20 min

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Skala och klyfta potatisen. Skär blomkålen i buketter.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med blomkålen. Häll av och mosa grovt med en stöt eller en gaffel.
3. Blanda stompet med citronskal och 1 1/2 msk olja. Smaka av med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.
4. Linda baconskivorna runt fisken och lägg den i en ugnssäker form.
5. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Servera laxen med potatis- och blomkålsstomp och en fräsch grönsallad.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Barbecuelax med potatissallad

Underbara fjärilskotletter av lax, marinerade i BBQ-sås och grillade över glöd. Servera din lax tillsammans med potatissallad, citron och en god grönsallad.

Ingredienser  4 portioner

4 fjärilskotletter av lax (à 160 g)

1 dl rökig BBQ- sås

salt och peppar

Till servering

500 g potatissallad

1 citron

blandad sallad

Så här gör du

1.    Marinera laxen i BBQ-såsen i minst 1 timme. Salta och peppra.

2.    Grilla 3-5 minuter på var sida.

3.    Servera med potatissallad, citronklyfta och en blandad sallad.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 Recept: Citronlax med potatis- och pepparrotsmos

Citronlax med potatis- och pepparrotsmos

Färsk lax som du täcker med en prima blandning av dill, citron, honung och soja. Laxen bakas i ugnen och suger åt sig alla de intensiva smakerna och tillsammans med potatis- och pepparrotsmos är middagen fulländad.

Ingredienser  4 portioner

rivet skal av 1 1/2 citron

2 dl hackad dill

1/2 tsk salt

1 1/2 krm malen vitpeppar

700 g lax med skinn

3 msk flytande honung

1/2 dl soja

Potatis- och pepparrotsmos

1/3 kg potatis

5 1/2 dl mjölk (3%)

2 msk smör

3/4 dl riven pepparrot

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk peppar

Så här gör du

1 Sätt ugnen på 200°C.

2Riv citronskalet.

3 Lax: Blanda i 2/3 av citronskalet, dill, salt och peppar i en mortel.

Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Gnid in

laxsidan med blandningen.

4.    Blanda honung och soja. Skär några snitt tvärs över laxen. Ringla blandningen över laxen.

5.    Ställ laxen i ugnen ca 20 minuter. Strö resten av citronskalet över laxen. Varmhåll tills moset är klart.

6.    Mos: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt till mos. Blanda med varm mjölk, smör, riven pepparrot, salt och peppar. Servera laxen med pepparrotsmoset och gärna gröna ärter blandade med smörfräst schalottenlök.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Citronlax med sherrysås

 

Citronlax med sherrysås

Ingredienser:

2 kg färsk lax

Skal från 2 citroner

Salt & peppar

Sås:

3 msk hackad rödlök

2 msk grovhackad persilja

3 msk smör

3,5 dl torr sherry

4 msk fiskfond

5 dl vispgrädde

2 krm citronpeppar

1 msk vetemjöl

5 dl creme fraiche

1 krm cayennepeppar

3 msk kallt smör

250 gr basilika

TILLAGNING

1. Förbered: Sätt ugnen på 180°C.
Riv gult citronskal. Grovhacka persilja.
Skala och finhacka lök.

2. Lax: Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt. Strö över citronskal.
Salta och peppra. Sätt in i ugn i 20 min.

3. Sås: Fräs lök och persilja i hälften av smöret i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt sherry och fond och koka ner till halv mängd. Tillsätt grädde och citronpeppar. Låt småkoka i 5 minuter.

4. Sila över såsen i en ny kastrull.
Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner.
Låt koka upp. Tillsätt créme fraiche och låt småkoka under vispning i 5 minuter.

5. Smaka av med cayennepeppar och salt.
Vispa ner kallt smör klickvis.
Tillsätt basilika och kör med en stavmixer.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Dill- och senapslax i folie med primörsallad

Portioner: 4

Ingredienser

4 portionsbitar av laxfilé

1 msk svensk grov senap

1/2 dl finhackad dill

1 citron

Primörsallad

10 små färskpotatisar

1 knippe fina späda morötter

1 knippe grön sparris

150 g sockerärter

Vinägrett

1 msk äppelcidervinäger

1 1/2 dl rapsolja

1 finhackad schalottenlök

1 dl finhackad gräslök

salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg laxbitarna på var sitt stort ark, dubbelvikt aluminiumfolie. Salta, peppra och stryk ett tunt lager senap på laxen. Strö över dill och sist tunna skivor av citron.
  2. Vik ihop folien till ett tättslutande paket. Grilla med locket på i ca 15 minuter.
  3. Primörsallad: Koka potatisen. Skär morötter och sparris i tunna skivor, förväll dem i lättsaltat vatten och spola hastigt i kallt vatten. Skär sockerärtorna i sneda skivor.
  4. Vinägrett: Blanda ihop alla ingredienserna till vinägretten.
  5. Vänd ihop nykokt potatis, grönsaker och vinägrett i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen.
  6. Servera laxpaketet med salladen vid sidan om

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Enkel laxfilé i hummersås

4 laxfilé

3 dl matlagningsgrädde

1purjolök

4 msk hummerfond

Svartpeppar

TILLAGNING

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka ris enligt förpackning.

Lägg

 __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fetaostbakad lax med stekt potatis och rödlök Receptbild - Allt om Mat

 

Fetaostbakad lax med stekt potatis och rödlök

Ingredienser 2 portioner

4 potatisar

1 rödlök

½ msk olivolja

1 nypa flingsalt

300 gra skinn och benfri lax

50 gr fetaost

½ msk olivolja

1 krm timjan

Gör så här

1. Tvätta potatisen och skala löken. Dela potatis och lök på hälften.
Häll oljan i krisppannan och gnid ut den med potatis- och lökhalvorna. Kör på krispläge ca 10 min.
2. Dela laxfilén i två delar. Skär ett snitt i var del men inte helt igenom.
3. Mosa fetaosten med olivolja och timjan i en skål. Fyll fickan på laxfilén med fetaost.
4. Ta pannan ur mikron, se upp, den är varm. Lägg upp potatis och lök på ett fat. Strö på flingsalt.
5. Lägg laxen i krisppannan och kör på krispläge 2 1/2 min. Servera genast med potatis och lök.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-

 

Fiskgratäng med lax och spenat

 Ingredienser 4 portioner

4 port pulvermos

2 äggulor

150 g riven ost gärna lagrad

matfett att smörja formen med

250 g fryst bladspenat

600 g laxfilé

salt och peppar

Sås

2 dl lättcrème fraiche

2 tsk flytande fiskfond

1 msk olivolja

några droppar citronjuice

salt och peppar

1 kruka gräslök

Till servering

grönsallad

 Gör så här

1.    Sätt ugnen på 225° C.

2.    Förbered moset enligt anvisningen på förpackningen. Vispa ner äggulorna och hälften av osten. Smörj en ugnsfast form med lite matfett. Klicka moset runt kanterna på formen. Strö över resten av osten.

3.    Tina spenaten, krama ur vätskan och blanda med olivolja. Salta och peppra och lägg spenaten i formen.

4.    Skär laxen i kuber och fördela över spenaten. Salta och peppra. Gratinera ca 15 min i mitten av ugnen eller tills laxen är klar och mostopparna har fin färg.

5.    Sås: Koka ihop lätt crème fraiche, fiskfond och citronjuice. Smaka ev av med salt och peppar. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken.

6.    Servera med en grönsallad.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Inkokt lax ala Vivianne med skarpsås

Inkokt lax passar både till förrätt och huvudrätt. Beräkna 180 gram per person till huvudrätt eller 100 gram till förrätt.

 

Antal portioner: 4

Ingredienser

1 st laxfilé av mittbiten
Lag 1 st medelstor morot
1 st gul lök
2 l vatten
0.5 dl rödvinsvinäger
3 tsk salt
5 st vitpepparkorn
1 st lagerblad
2 st kryddnejlikor
Några dillstjälkar (ta när du hackar dill till skarpsåsen)
Skarpsås 3 msk majonnäs
1 msk vitvinsvinäger
2 msk finhackad dill
2 msk gräslök
3 msk gräddfil
2 msk senap (skånsk)
Salt, efter smak
Vitpeppar, efter smak
Inlagd gurka 1 st gurka
1-2-3-lag 1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
Tillbehör potatis
morötter
purjolök
hårdkokta ägg

Annons:

Gör så här

1. Lax
Skala och skär moroten i slantar. ´

 

2. Skala löken och skär den i klyftor.

3. Blanda alla ingredienser till lagen.

4. Låt koka i 10 minuter.

5. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg den i en gryta.

6. Häll över spadet så det täcker.

7. Låt laxen svalna i sitt spad med lock på. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kyla.

8. Sås
Gör skarpsåsen. Rör ihop majonnäs med hackat ägg.

9. Rör ned gräddfil, gräslök, senap och dill.

10. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.

11. Låt gärna stå svalt 1 timme före servering.

12. Gurka
Skiva gurka tunt.

13. Blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.

14. Tillbehör
Koka potatis.

15. Rensa och skala morötter samt dela och skölj purjolöken i grova bitar.

16. Koka morötter och purjolök tillsammans med potatisen, de tio sista minuterna på slutet.

17. Vid servering
Ta upp laxen och lägg på fat.

18. Servera med kokta morotsbitar, potatis och kokt purjolök samt skarpsås, hårdkokta ägg och inlagd gurka

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Inkokt lax med kall dillsås

Att koka in lax är ett ofta underskattat tillagningssätt. Det är dock väldigt enkelt och du får med stor sannolikhet ett bra resultat. Laxen står dessutom mest och ”lagar sig själv”.

 

4 portioner

1 kg potatis

100 g gul lök

en halv citron

1 kruka dill

3 lagerblad

1 dl vitvinsvinäger

2,5 krm vitpeppar

600 g laxfilé

500 g broccoli

125 g rädisor

2,5 dl gräddfil

Salt

1.     Koka potatis.

2.     Koka upp 1,5 liter vatten i en vid kastrull (till koklagen). Skär lök i 1 cm breda klyftor och skär en fjärdedels citron i skivor. Lägg löken och citronen i det kokande vattnet tillsammans med hälften av dillen, lagerblad, vitvinsvinäger, 1,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Låt lagen koka i 2 minuter.

3.     Skär bort skinnet från laxfilén och sänk försiktigt ner laxen i koklagen. Sjud i 5 minuter, dra av kastrullen från plattan och låt laxen ligga kvar i lagen och svalna.

4.     Koka upp 1 liter vatten med 0,5 msk salt i en kastrull. Ansa och skär broccoli i buketter och bitar. Koka broccolin i 4 minuter, häll av vattnet och lägg broccolin i en skål. Skär rädisor i tunna skivor och blanda med broccolin.

5.     Blanda gräddfil, 2 krm salt, 0,5 krm vitpeppar och saften från en fjärdedels citron i en skål. Hacka resten av dillen och rör ner i såsen.

6.     Lyft upp laxen från lagen och servera med den kokta potatisen, dillsåsen och grönsakerna.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Inkokt lax med romsås och timjanmorötter 4 personer

Ingredienser:

2 l vatten

3 msk salt

3 krm vitpeppar

3 krm svartpeppar

1 st gul lök skivad

1 st kruka hackad dill

3 msk vinäger

600 gr laxfilé

3 dl vatten

1 st grönsaksbuljongtärning

1 tsk torkad timjan

250 gr morötte tunt skivade

150 gr sockerärtor

Olivolja

3 dl gräddfil

75 gr stenbitsrom

Salt & vitpeppar

1 citron

Gör så här:

Lag: koka upp vattnet i en rymlig kastrull. Tillsätt salt, vit och svartpeppar. Lägg ner lö och dillstjälkar (dillkvistarna sparas) i kastrullen och låt lagen koka ett par minuter. Tillsätt vinäger vid slutet av kokningen.

Skär laxfilén i fyra delar. Filén skall hålla ihop så skär ner till skinnet men inte igenom. Tag lagen från plattan, lägg ner fisken och lägg på ett lock. Ställ åt sidan och låt koka i 15-20 minuter.

Koka upp vatten grönsaksbuljong och timjan. Koka morötterna i ca 5 minuter. Lägg ner sockerärtor den sista minuten. Häll av vattnet och ringla över lite olja.

Blanda gräddfil rom och hälften av dillen till en sås.

Servera laxen med dill, potatis och en citronklyfta.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Inkokt lax

Ingredienser 4 portioner

600 gr laxfilé med skinn

Lag:

 

1 liter vatten

1 msk salt

10 korn vitpeppar

1 knippe dill

1 liten morot

1 citronskiva

10 st gelatinblad



 

Formulärets nederkant

TILLAGNING

1. Skala och "slanta" (skiva) morötterna.
Koka upp lagingredienser utom gelatin i en stor kastrull.

2. Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i lagen.
Låt koka i ca 7 minuter.

3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lyft ur laxen försiktigt och lägg på ett uppläggningsfat med hög kant.

4. Sila lagen. Ta upp gelatinet och låt det lösas upp i lagspadet.

Häll den varma lagen över laxen.
Dekorera med några morotsslantar.
Ställ laxen i kylskåp i minst 30 min tills gelén stelnat. Ställ gärna över natt.

5.  Skala och koka potatis.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Inkokt lax med kall dillsås

Att koka in lax är ett ofta underskattat tillagningssätt. Det är dock väldigt enkelt och du får med stor sannolikhet ett bra resultat. Laxen står dessutom mest och ”lagar sig själv”.

4 portioner

1 kg potatis

100 g gul lök

en halv citron

1 kruka dill

3 lagerblad

1 dl vitvinsvinäger

2,5 krm vitpeppar

600 g laxfilé

500 g broccoli

125 g rädisor

2,5 dl gräddfil

salt

1.       Koka potatis.

2.       Koka upp 1,5 liter vatten i en vid kastrull (till koklagen). Skär lök i 1 cm breda klyftor och skär en fjärdedels citron i skivor. Lägg löken och citronen i det kokande vattnet tillsammans med hälften av dillen, lagerblad, vitvinsvinäger, 1,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Låt lagen koka i 2 minuter.

3.       Skär bort skinnet från laxfilén och sänk försiktigt ner laxen i koklagen. Sjud i 5 minuter, dra av kastrullen från plattan och låt laxen ligga kvar i lagen och svalna.

4.       Koka upp 1 liter vatten med 0,5 msk salt i en kastrull. Ansa och skär broccoli i buketter och bitar. Koka broccolin i 4 minuter, häll av vattnet och lägg broccolin i en skål. Skär rädisor i tunna skivor och blanda med broccolin.

5.       Blanda gräddfil, 2 krm salt, 0,5 krm vitpeppar och saften från en fjärdedels citron i en skål. Hacka resten av dillen och rör ner i såsen.

6.       Lyft upp laxen från lagen och servera med den kokta potatisen, dillsåsen och grönsakerna.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-

 

Kokt lax med spenat och dillsås

Om du är sugen på lax så är det här ett suveränt recept. Laga till kokt lax och servera med spenat och dillsås. Du kan dessutom servera kokt potatis till laxen för en mer komplett måltid. Supergott!

Ingredienser  4 portioner

1/2 gul lök

1 dl vitt matlagningsvin

2 dl fiskbuljong (tärning eller konc fond och vatten)

2 dl vispgrädde

2 msk ljus maizenaredning

1 tomat

1/2 kruka dill

4 bitar lax (à 150 g)

150 g färsk bladspenat

2 msk olivolja till stekning

salt och peppar

Så här gör du

1.    Finhacka löken och fräs den mjuk i en kastrull med 1/2 mängden av olivoljan. Häll på vin och låt småputtra ett par minuter.

2.    Häll därefter på fiskbuljongen och grädden. Låt koka ihop i 6-7 minuter på medelstark värme.

3.    Vispa ut maizenaredning i den kokande såsen. Sänk värmen och låt sjuda tills du fått en fin gräddig såskonsistens. Smaksätt med salt och peppar. Skär tomaten i 4 delar (för 4 port), skär bort innanmätet och skär tomatköttet i fina tärningar.

4.    Rör ner finhackad dill och tomattärningar precis före servering.

5.    Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, lägg i laxbitarna, sänk värmen och sjud i ca 6 minuter.

6.    Fräs den färska bladspenaten hastigt i en het stekpanna med resten olivolja. Salta och peppra.

7.    Lägg upp laxen på tallrikar, toppa med spenaten och skeda över dillsåsen. Servera med kokt eller pressad potatis. 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Nässelbakad lax med citron- och nässelsås 4 personer

600 g laxfilé  utan skinn och ben

200 g nässlor

2 st schalottenlökar

1,5 msk olivolja

0,5-1 tsk salt

1 krm svartpeppar nymald + 1 krm nymald svartpeppar

Rostade primörer:

8 st knippmorötter små

8 st färskpotatisar små

4 st knipplökar

2 st vitlöksklyftor stora

2 msk olivolja

0,5 st citron rivet skal

1 tsk salt

1 krm svartpeppar nymald

Citron- och nässelsås:

25 g nässlor

1 st schalottenlök

1 st vitlöksklyfta

1 st citron rivet skal och saft

2 msk majonnäs

1,5 dl yoghurt turkisk

2 krm salt

1 krm svartpeppar nymald

 

Vill du ha variation till de rostade rotfrukterna kan du i stället

serverakokt eller pressad potatis, eller kokta och smörslungade

vårprimörer.

1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj

alla  nässlorna, både till laxen och såsen. Låt dem koka 1-2

min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut

överflödig vätska. Grovhacka nässlorna.

2. Rostade primörer: Sätt ugnen på 225°. Skölj och skrubba

morötter och färskpotatis. Ansa löken. Skär rotfrukter och lök i

tunna klyftor. Krossa och grovhacka vitlöken. Lägg allt i en

ugnssäker form. Tillsätt olivolja, salt och peppar och blanda

runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills primörerna är mjuka

och har fått fin färg.

3. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Mixa nässlor,

citronskal, citronsaft och majonnäs med mixerstav. Rör ner lök

och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

4. Lax: Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och olivolja med

mixerstav. Blanda i citronskal och lök och smaka av med ½

tsk salt och 1 krm peppar.

5. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skär laxen i fyra portionsbitar.

Krydda laxen runt om med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg

laxbitarna i en lätt oljad ugnssäker form. Täck ovansidan på

laxbitarna med nässelblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca

20min tills laxen har 55° innertemperatur. Servera genast med

de rostade primörerna och citron- och nässelsåsen.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Joes lax

 

Joes Lax 4 portioner

Ca 1,2 kg lax med skinn

Marinad:

½ dl vitt vin

½ dl honung

2 msk ljus fransk senap typ Dijon

2 msk japansk soja Kikkomans

1 tsk pepparmix

Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en stor fryspåse. Lägg i fisken och marinera minst 1 timme i kylskåp. Lägg fisken med skinnsidan ner på ett ugnssäkert fat och häll på lite av marinaden. Spar resten att späda med. Placera fatet mitt i ugnen i 225° cirka 10 minuter.

Späd mot slutet med resten av marinaden..

Sänk värmen till 175° och stek ytterligare 10-15 minuter tills fisken är genomstekt.

Lägg potatismos runt om fatet och placera fisken i mitten.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Laxfile på ryskt vis

4 port

1 msk smör eller marg arin

1 msk finhackad gul lök

ca 1 kg färsk eller djupfryst lax

1-2 dl torrt vitt vin

4 dl tomatjuice

1/2 lagerblad

vitpepparkorn, salt

1 msk idealmjöl

75-100 g smör eller margarin

1 dl gräddfil

2 msk finskuren gräslök eller dill

Smörj en ugnssäker form med matfett och fördela löken.

Placera laxbiten ovanpå löken och häll över tomat juice och

vitt vin. Lägg i lagerbladet, vitpepparkorn och salt. Täck med folie

eller smörat papper. Sjud i ugnen i 200-225 graders ugnsvärme

tills laxen känns genomkokt. Ta upp laxen, avlägsna skinn och ben.

Lägg upp köttet på ett serveringsfat.Håll det varmt genom att

lägga folie eller papper över. Sila spadet och koka ihop det till

ungefär 3 dl. Red av med mjöl. Tillsätt smör i klickar när såsen

är färdigkokt. Smaksätt med gräddfil, gräslök eller dill. Såsen får

sedan inte koka mer för då skär den sig. En del av såsen fördelas

över den varma laxen. Resten serveras i såsskål. Kokt ris eller

nykokt potatis med dill samt skalade tomater och sparrisknoppar ar

lämpligt garnityr.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Lax à la Hemse 6 portioner

6 skivor färsk lax

Salt, peppar

Smör

Sås:

3 dl vispgrädde

6 msk chilisås

½ dl torrt vitt vin

Riven ost

Salta och peppra laxen. Stek och placera dem i en ugnssäker

form. Vispa grädden och blanda den med chilisåsen och vitt

vin. Häll det över fisken. Strö riven ost över rätten. Gratinera i

225 gr ca 15 minuter.

Garnera med citronskivor, dillvippor och sparris.

Servera med kokt ris

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Lax allt-i-ett från ugnen Receptbild - Allt om Mat

 

Lax allt-i-ett från ugnen

Ingredienser 6 portioner

10 potatisar

1 msk olivolja

2 tsk salt

1 purjolök

250 gr körsbärstomater

4 skinnfria laxfiléer

1 krm svartpeppar

150 gr fetaost

½ kruka timjan

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg dem i portionsformar eller i en långpanna och häll över oljan och hälften av saltet. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
2. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Fördela purjolök och tomater på potatisen och lägg på laxen. Strö resten av saltet och pepparn på laxen. Smula över osten.
3. Tillaga ytterligare 10–15 min.
4. Klipp rikligt med timjan över lax, grönsaker och potatis och servera med en klick matyoghurt smaksatt med rivet citronskal.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Lax i folie med färskpotatis, äpple, färsk lök och dill

4 portioner

600-800 g färsk lax, skurna i portionsbitar, utan skinn

500 g kokt färskpotatis, skivad

2 äpplen, skurna i klyftor

4 färska rödlökar, delade

8 rädisor, delade

4 msk olivolja

2 msk färskpressad citronsaft

Rikligt med färsk dill

Salt och svartpeppar

Arrangera samtliga ingredienser på 4 folieark.

Ringla över olivolja, citronsaft och krydda med salt och peppar. Förslut folien till fyra paket och lägg på grillen 10-15 minuter beroende på hur varm glöden är.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Lax med hummerströssel

 

Ingredienser 8 port

8 bitar laxfilé utan skinn och ben, ca 1 1/4 kg
1 1/2 tsk salt
2 krm grovstött vitpeppar

Hummerströssel:


1 hummer
strimlat skal av 1 lime
1/2 dl hackad bladpersilja

Sås:

 
4 dl Arla Köket lätt crème fraiche
2 msk konc hummerfond
pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek

Gör så här

Vispa ihop ingredienserna till såsen. Rensa hummern och dela köttet i bitar. Blanda hummer, limeskal och persilja. Lägg laxen på ett stort ugnssäkert fat. Salta och peppra. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 200°. Stek laxen i mitten av ugnen ca 15 min. Låt såsen koka ihop några minuter. Häll en del av såsen över laxen och strö över hummerströsslet. Servera resten av såsen till.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Lax med pepparrot och dill

600 g laxfilé

100 g färskost med pepparrot

1 dl hackad dill

0,5 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

200 g körsbärstomater

 

Gör så här

Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form. Blanda ihop färskost, dill, salt, peppar och bre det över fisken. Fördela tomaterna runtom och stek i ugnen 12-15 minuter. Använd gärna en stektermometer, laxen är perfekt vid 50 grader.

Servera gärna med kokt potatis

Sök butik ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Bild på Lax med potatis- och fänkålsgratäng

 

Lax med potatis- och fänkålsgratäng

Gör så här

Skala och skiva potatisen. Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast form. Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen cirka 45 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.

Lax

Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja i en panna och stek fisken 6-8 minuter.

Topping

Blanda dill, rom och citronskal till en liten sallad. Toppa laxen med salladen och servera med potatisoch fänkålsgratäng.

Tips

Om du vill kan du välja att steka laxbitarna i ugnen8-10 minuter. Laxen är perfekt vid en innertemperatur på 48-50 grader, Använd en stektermometer!

Sök butik 1 timme Ugnstemp 200º 4 portioner

1 kg potatis

1 stor strimlad fänkål

2 strimlade schalottenlökar

1 pressad vitlöksklyfta

2 tsk salt

1 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

Lax:

600 g laxfilé med skinn

1 msk flingsalt

0.5 tsk svartpeppar

1 msk olivolja

Topping:

1 dl grovt hackad dill

75 g röd stenbitsrom

1 citron, finrivet skal

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Lax med rotfrukter och dillvinägrett

Ingredienser 4 portioner

1 citron

2 rödlökar

1 dl lättcrème fraiche

1 äggula

salt och peppar

2 morötter

2 palsternackor

10 medelstora potatisar

600 g laxfilé

1 kruka dill

1 dl rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Riv det yttersta av skalet på citronen. Skala och finhacka löken. Blanda lök, citronskal, crème fraiche och äggula, smaksätt med salt och peppar.
  3. Skala rotfrukterna och potatisen, skär dem i 2 cm stora tärningar. Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten, tänk på att morötterna och palsternackorna tar ca 5 minuter längre tid.
  4. Lägg laxen i en ugnssäker form, krydda med salt och peppar, bred på crème fraicheblandningen och sätt in mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  5. Plocka och grovhacka dillen. Blanda olja och vinäger. Blanda rotfrukterna med vinägrett och dill, smaksätt med salt och peppar.
  6. Servera laxen med rotfruktssalladen.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Lax med saffransgrönsaker

En fräsch och god laxrätt. Saffransgrönsakerna matchar laxen och örtmajonnäsen perfekt.

Ingredienser

600 g laxfilé
salt och vitpeppar
1 citron
1 gul lök
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja
1 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
200 g sockerärter
600 g laxfilé
salt och vitpeppar
1 citron
1 gul lök
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja
1 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
200 g sockerärter

Dillmajonnäs:
1 dl majonnäs
1/2 dl hackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Dela laxfiléerna i fyra lika stora bitar. Bryn filéerna i någon minut per sida. Strö på salt, vitpeppar och pressa citron över. Lägg fisken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
Skala och skär löken i klyftor. Skär fänkålen och paprikan i skivor. Stek grönsakerna i lite
olivolja. Strö över saffran och smula ner buljongtärningen. Häll på vatten och låt koka under lock i 6?7 minuter på svag värme. Lägg i sockerärterna och koka i ytterligare någon minut. Smaka av med salt och vitpeppar. Fördela grönsakerna i sitt spad på tallrikar och lägg en laxskiva på varje tallrik.
Blanda majonnäs och hackad dill i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa laxen med dillmajonnäs.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Lax- och kräftfylld rödspättafilé

Lax- och kräftfylld rödspättafilé är ett härligt och utmanande fiskrecept. Här får rödspättan en ljuvlig fyllning av skuren lax, goda kräftstjärtar och grädde. Servera rödspättafiléerna med en smakrik dillsås och kokt potatis.

Ingredienser  6 portioner

1 kg potatis

400 g laxfilè (utan skinn och ben)

1 tsk salt

1 ägg

2 dl vispgrädde

1 burk kräftstjärtar i lake (à 390 g)

1 1/2 krm kajennpeppar

16 rödspättafiléer

2 dl vitt vin eller vatten

1 purjolök

200 g färska sockerärter

1 msk olivolja

peppar

Sås

2 dl vatten

2 msk konc fiskfond

2 dl lättcrème fraiche

1 dl hackad dill

salt och peppar

Så här gör du

1.    Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

2.    Skär laxfilén i bitar. Mixa dem med saltet i matberedare i ca 30 sekunder. Tillsätt ägget och mixa ytterligare ca 30 sekunder till en fast färsliknande konsistens. Tillsätt grädden, lite i taget, och mixa stötvis tills grädden helt blandat sig med färsen.

3.    Låt kräftstjärtarna rinna av, krama försiktigt ut överflödig vätska. Dela kräftstjärtarna och blanda ner i färsen. Krydda med kajennpeppar.

4.    Sätt ugnen på 175ºC. Fördela färsen på mitten av varje filé. Vik över ändarna och forma till rullar. Lägg dem i en smörad ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.

5.    Tillsätt vin/vatten och täck formen med ett smörat bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Använd gärna stektermometer; innertemperaturen ska bli ca 50°C. Låt vila ett par minuter före servering.

6.    Sås: Koka upp vatten och fiskfond. Vispa ner crème fraichen. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dillen i såsen.

7.    Skär purjolöken i tunna ringar. Skölj dem i vatten. Låt rinna av på en handduk. Fräs sockerärter och purjolök mjuka i olja ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

8.    Fördela grönsakerna på varma tallrikar. Lägg på fisken. Skeda över såsen. Servera med kokt potatis. Garnera gärna med forellrom och extra kräftstjärtar.

Tips

Rätten går bra att förbereda fram till punkt 4 i beredningen och "lägg dem i en smörad ugnssäker form".
Däremot ska man INTE krydda i förväg, utan vänta tills man ställer in fisken i ugnen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Lax på purjolöksbädd

Ingredienser:

2 - 3 purjolökar
1 msk smör
50 g rökt lax
2 dl grädde
1 dl vitt vin
500 g laxfilé (skinnfri)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt på ugnen på 225 grader.
Skölj och strimla purjolöken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Lägg över löken i en ugnsfast forn. Skär den rökta laxen i små bitar och blanda den med purjolöken.
Häll på grädden och vinet. Vill du inte ha vin i så ta 2 tsk pressad citronsaft och 0,75 dl vatten.
Skär laxen i 4 bitar. Lägg dem på purjolöken. Salta och peppra. Baka laxen i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med pressad potatis

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Lax i folie

En halv laxfilé lägges i folie. Smör, dill och persilja på båda

sidorna

Peppra och salta något

På grillen ca 15 min eller i ugn ca 30 min.

Servera med Hollandaisesås och nypotatis

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Lax­fi­lé i folie med ci­tron­me­liss och li­me­smör

8 person(er)

Ingredienser

1,2 kg skinnfri laxfilé

120 rumstemererat smör

1 tsk socker

Skal av 2 lime

Saft av 1 lime

1 kruka citronmeliss

1 kruka basilika

2 tsk salt

½ tsk vitpeppar

Tillagning

1. Tänd grillen.
2. Skär laxen i bitar.
3. Lägg smöret i en bunke, blanda i socker, skal och saft från limen. Riv folie i bitar 30x25 cm. Lägg citronmeliss och basilika i botten på folien. Lägg sedan på laxen. Salta och peppra. Fördela limesmöret över laxen.
4. Knyckla ihop folien till påsar. Lägg påsarna på grillen och grilla 6-8 minuter.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Lax i ugn med vinsås

Det här behövs till 2 port:

2 bitar färsk laxfilé, à 150 g

salt, vitpeppar

1 msk dill, hackad

Sås:

2 dl Kelda lagalätt

1 1/2 msk Maizena ljus redning

2 msk torrt vitt vin eller 1 msk pressad citron

salt, peppar

Servera med:

kokt fullkornsris

kokta sockerärtor och gröna ärtor eller broccolibuketter

Gör så här:

1. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra, och strö över hackad dill. Stek fisken mitt i ugnen, ca 15 minuter.

2. Blanda lagalätt, redning och vin i en kastrull. Vispa såsen medan den kokar, ca 3 minuter.

3. Smaka av med salt och peppar. Servera laxen med kokt fullkornsris blandat med kokta sockerärtor och gröna ärtor.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Laxfilé med aprikoser, bulgur och yoghurt

Ingredienser 4 portioner

4 frysta laxfiléer (à 125 g)

4 port bulgur

1 rödlök

10 torkade aprikoser

2 msk pressad citronsaft

2 msk olivolja

1 msk olja

salt och peppar

1 dl matyoghurt till servering

Gör så här

  1. Tina laxfiléerna.
  2. Tillaga bulgur enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala och finhacka löken. Strimla aprikoserna.
  4. Blanda bulgur med lök, aprikoser, citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar.
  5. Stek laxen 2-3 minuter på varje sida i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera laxen med bulgur, sallad och matyoghurt

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Recept: Laxpanna

Laxpanna

Lättlagad och läcker laxpanna med champinjoner och smak av vitlök, vitt vin, saffran och chili, som ger rätten lite sting. En förträfflig smakförnimmelse som passar såväl till vardag som till fest. Servera gärna med ris eller pasta.

Ingredienser  4 portioner

500 g skinn- och benfri laxfilé

200 g små färska champinjoner

1/2 röd chilifrukt

2 vitlöksklyftor

2 msk smör- och rapsolja

1/2 g saffran

2 msk tomatpuré

1 dl vitt torrt vin

4 dl vatten

1 msk konc fiskfond

1 dl crème fraiche

salt

nymalen svartpeppar

ev maizenaredning

pasta elller fullkornsris till servering

Så här gör du

1.    Skär laxen i 2 cm stora tärningar. Borsta och ansa svampen. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Skala och hacka vitlöken.

2.    Hetta upp smör- och rapsolja i en traktörspanna och häll i saffran. Tillsätt svamp, chili och lök och fräs ett par minuter under omrörning.

3.    Tillsätt tomatpuré och rör om. Häll i vin, vatten, fond och crème fraiche. Låt småkoka utan lock i 4-5 minuter.

4.    Lägg i laxtärningar och låt koka ytterligare 5 minuter tills de precis är genomkokta. Smaka av med salt och peppar och servera med nykokt pasta eller fullkornsris. Låt var och en strö över lite Gremolata.

Tips

Grytan kan redas med lite maizena redning för simmigare konsistens.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Laxpaté

 

500 gr färsk laxfilé

300 gr gravlax

2 äggulor

1 msk potatismjöl

3 dl vispgrädde

Salt & peppar

Smör

Formulärets nederkant

TILLAGNING

1. Skär den färska laxen i bitar.
Lägg den färska laxen, ägg, potatismjöl, vispgrädde och kryddor i en mixer och mixa till en slät smet.

2. Sätt på ugnen på 175 grader och smöra en patéform.

3. Skär gravlaxen i stavar eller tunna skivor. Varva gravlaxskivorna/stavarna och laxsmeten i patéformen.

4. Fyll en plåt med vatten och ställ patéformen däri. Täck patéformen med aluminiumfolie och grädda patén i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

5. Servera laxpatén kall, gärna med en kall god örtsås.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Laxschnitzel med fräst bladspenat och pressad potatis

Det här behöver du:

600 g laxschnitzel
100 g philadelfia ost
gräslök
skalet från en halv riven citron
salt och peppar
smör till stekning

Skär filén i tunna skivor , snett från den tjocka delen mot den tunna.

Lägg ut schnitzlarna bredvid varandra, salta och peppra. Blanda philadelfiaosten med finklippt gräslök, citronskal, salta och peppra. Bred på fyllning på schnitzlarna och lägg sedan ihop dem två och två. Stek dem hastigt i en stekpanna eller lägg dem i en smord eldfast form och tillaga dem i 200 gr varm ugn i 5-10 min.

Servera med lite fräst bladspenat och pressad potatis. Vill ni ha någon sås till så kan passar det bra med citronsås till.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

 

Laxfjäril på grönsaksbädd med citronsmak 4 personer

150—175 gr per person

1/2 dl vetemjöl

2 msk smör

Grönsaker:

50 gr sockerärtor

1/2 knippa rädisor

4 späda morötter

2 salladslökar

1 rödlök

75 gr smör

2 citroner

2 dl vitt vin

Salt och peppar

Vänd laxfiléerna i vetemjöl. Skär grönsakerna i olika former. Smält smöret. Lägg i grönsakerna och låt puttra utan att brynas. Tillsätt saften av citronerna och vitt vin och låt koka ihop några minuter under omröring. Smaksätt med salt och peppar. Smörstek laxen, panerad i mjöl medan grönsakerna puttrar.

Dekorera med litet forellrom och gräslök och servera med grönsakerna.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Lax på en bädd av mandelspenat

Ingredienser 4 port

4 bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 500 g
25 g mandelspån
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
200 g bladspenat
2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet äpple, dill, curry

Gör så här

Rosta mandeln i en torr, varm stekpanna tills den är ljusbrun. Ta upp den. Salta och peppra laxen. Stek den i smör i stekpannan ca 5 min på varje sida. Ta upp laxen och fräs spenaten hastigt i smör. Lägg laxen på spenaten och strö över mandeln. Värm crème fraiche i en kastrull. Servera laxen med såsen och kokt potatis.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________--

 

LÅGTEMPAD LAX MED SVAMP I DILL 1min 4 portioner

4 bitar skinnfri lax à 150 g

1 msk olivolja

1 citron, skalet

400 g blandsvamp (tex kantareller,

champinjoner och shiitake)

Smör till stekning

2 msk hackad dill

Salt och svartpeppar

Rom

Dill

Gör så här:

Gnid in laxen med salt, peppar, olivolja och citronskal. Stick in

termometern i fiskens mitt, täck formen med plastfolie och baka i

ugnen på 100°C till en innertemperatur på 40°C. Stek svampen i smöret, tillsätt dill innan servering.

Smaka av med salt och peppar.

Toppa med lite rom och dillvippor

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

KUMMINBAKAD LAX MED SPARRIS

En underbart enkel beredning som ger laxen en lite salt-söt smak med härliga undertoner av kummin. För 6-8 personer

11/2 kg färsk vit sparris

1 citron, juicen

1  Tsk socker

11/2 kg laxfilé(utan skinn och ben)

1 tsk socker

1 tsk salt, 2 krm nymalen vitpeppar

1 msk kumminfrön

1. Skala sparrisen noggrant och skär av ca 3 cm av stjälkarna.

2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten med citronjuice och socker. Lägg i sparrisen, sätt på ett lock och koka på svag värme i 10 minuter. Låt sparrisen svalna i kastrullen med kokspadet.

3. Sätt ugnen pa 225°C. Skär 8 jämnstora bitar lax a ca 180 grader och lägg dem i en uqnssäker form.

4. Rör ihop socker, salt, vitpeppar och kumminfrön. Strö blandningen över laxbitarna och låt dem stå ca 10 minuter.

Ställ in 10-12 minuter i ugnen. Ta ut och låt vila ett par minuter.

5. Lägg upp laxbitarna på ett fat tillsammans med den varma/ljumna sparrisen.

Servera med nobissås och kokt potatis eller ris.

 

Nobissås

2 ägg

1 tsk salt

2-3 krm nymalen vitpeppar

2 msk rödvinsvinäger

2-3 msk finhackad schalottenlök eller purjolök

1/2 tsk finhackad vitlök

1 tsk dijonsenap

4dlolja

2 msk finskuren gräslök

1. Lägg ner äggen i kokande vatten i ca 2 minuter. Kyl snabbt av dem i kallt vatten.

2. Blanda salt, peppar, vinäger, schalottenlök, vitlök och senap i en skål,

3. Knäck äggen, skrapa ut hela innehållet och vispa ihop med de övriga

ingredienserna.

4. Tillsätt oljan lite i taget, under vispning. Avsluta såsen genom att blanda i den

finskurna gräslöken. Smaka av med mer salt och  peppar.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Peppargrillad laxfilé

Tilltalande och kryddig är denna peppargrillade laxfilé. Peppar av olika sorter; svart, grön och rosé krossas med grovsalt och timjan. Filéerna rullas i den fylliga kryddblandningen och halstras över het glöd. En sagolikt superb laxrätt.

Ingredienser  10 portioner

10 laxfiléer

Kryddblandning

2 msk svartpeppar

2 msk grönpeppar

2 msk rosépeppar

2 msk timjan

2 msk grovsalt (eller gourmetsalt)

 

Så här gör du

1.    Pepparblandning: Stöt grönpeppar och svartpeppar i en mortel, tillsätt rosépeppar och stöt ihop. Blanda i timjan och salt.

2.    Rulla laxen i kryddorna. Halstra laxen runt om över het glöd.

3.    Servera gärna tillsammans med Tomat- och paprikasallad med italiensk dressing.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Saffranslax

Gör så här

Hetta upp olja i en rymlig panna. Bryn paprika, lök och saffran 2–3 minuter. Tillsätt grädde och ättika.

Salta och peppra laxen och lägg ner den i såsen. Koka 5 minuter. Dra åt sidan och låt stå under lock ytterligare 5 minuter.

Servera med till exempel danskt rågbröd.

Sök butik1 msk olivolja

1 urkärnad klyftad röd paprika

1 strimlad gul lök

0,5 g saffran, 1 pkt

2 dl grädde

1 tsk ättika (12 %)

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

600 g lax i stora kuber

 Till servering:

danskt rågbröd t ex

 ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Saltbakad lax

Antal portioner: 4

Ingredienser

2 hg färsk laxsida med skinn per person

2 kg grovt salt

 5 st mandelpotatisar per person

klippt gräslök

5 st körsbärstomater per person

Olivolja

Flingsalt

Romsås

1 dl turkisk youghurt per person

40 g mixkaviar per person

1 msk rödlök, finhackad per person

Gör så här

1.    Täck botten på en ugnseldfast form med grovt salt. Lägg på laxen med skinnsidan uppåt. Baka i 200 grader ugn i cirka 20-30 minuter beroende på tjocklek. Ta bort skinnet och vänd laxen och borsta bort det grova saltet som fastnat. Skär i bitar och lägg upp. Skala, salta och koka potatisen . Pressa och garnera med en nypa gräslök. Värm olja i stekpanna och fräs tomaterna i några minuter. Lägg upp och garnera med en nypa flingsalt.

2.    Romsås: Blanda turkisk youghurt, mix kaviar och finhackad rödlök i en skål. Lägg upp på faten. Resten serveras i skål på bordet

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Senapsgriljerad helstekt laxfilé med portvinssås

 

1 1/2 kg laxfilé
2 tsk salt
3 msk senap (svensk)
2 msk fransk dijonsenap
1 dl färskrivet bröd (går lika bra med några msk skorpmjöl)
3-4 msk smält smör (eller margarin)

Putsa bort ben från filén. Sätt ugnen på 200 grader. Salta laxen och lägg den med skinnsidan nedåt i en långpanna eller form. Blanda senapssorterna och bestryk ovansidan med senapen. Strö över brödsmulor och stänk smält smör ovanpå laxen. Sätt pannan i mitten av ugnen och griljera i 25-30 minuter.

Servera med pressad potatis, portvinssås med korinter och tillbehören.


portvinssås:

5 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl portvin
1 msk kinesisk soja
1 msk socker
1 1/2 dl korinter
3 tsk arrowrot

Koka upp buljong, 2 dl vin, soja, socker och korinter. Koka sakta ca 5 minuter. Rör ut arrowroten i resten av vinet och tillsätt såsen under vispning. Smaka av med salt om det behövs.


Tillbehör till laxen:

8 kronärtsskocksbottnar (på burk)
2 dl syltlök
1-2 msk smör
1/2 dl hackad persilja

Värm skockorna i eget spad. Spola av syltlöken och värm i 2 msk smör tills de blivit genomvarma. Tillsätt persilja och vitpeppar.

Lägg upp laxen på ett serveringsfat. Lägg skockorna runt om som små skålar, och fyll dem med syltlöken. Häll lite av såsen runtomkring som en spegel.

Ät och njut... :)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Sotad fjordlax med sötpotatiskompott

En gudomligt sotad fjordlax med vitlök- och sherrydressing som ringlas över en läcker sötpotatiskompott. Stekt lök och citronlag ger grönsakerna fantastiska smaker som passar utmärkt till den salta laxen.

Ingredienser  4 portioner

600 g sötpotatis

1 stor citron

2 msk florsocker

1 stor rödlök

2 msk olivolja

1 dl hackad bladpersilja

700 g laxfilé (med skinn)

Dressing

2 msk olivolja

1 msk sherryvinäger

1/2 msk brun farin

2 msk pressad citronsaft

1 vitlöksklyfta

salt

nymalen peppar

Så här gör du

1.    Koka den skalade potatisen mjuk i saltat vatten.

2.    Grovriv skalet av citronen och pressa ur saften, spara 2 msk till dressingen (för 4 port). Koka ihop skal och saft med florsocker tills det blir en simmig lag.

3.    Skala och skiva rödlöken. Ta undan lite till garnering. Stek löken lätt i olivoljan. Mosa potatisen och tillsätt lök, citronlag med skal och persiljan. Varmhåll.

4.    Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen. Pressa i vitlöken.

5.    Dela laxen i 4 bitar (för 4 port). Halstra dem hastigt på hög värme i stekpanna med lite grovt salt, 3-4 minuter på var sida.

6.    Värm på dressingen så att den blir ljummen och servera laxen med potatiskompott och dressing.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Timjan- och citronlax med pestobulgur

Ingredienser 4 portioner

1 kg laxfilé i bit med skinnet kvar

3/4 dl finhackad timjan

1 tsk salt

2 krm peppar

finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron

1 msk olivolja

Pestobulgur

2 dl bulgur

1/2 rödlök

10 körsbärstomater

1 dl pesto

1 krm peppar

ev hackad bladpersilja till garnering

 Timjanyoghurt

2 dl matyoghurt (10%)

Finrivet skal av 1/2 citron

1/2 dl finhackad timjan

1 krm salt

1 krm peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Strö över timjan, salt, peppar och citronskal. Spara lite timjan och citronskal till garnering. Ringla över citronjuice och olja.
  3. Ställ in i ugnen 20–25 minuter.
  4. Pestobulgur: Koka under tiden bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  5. Skala och finhacka löken. Halvera tomaterna. Blanda den varma bulgurn med pesto, rödlök och tomater. Krydda med peppar.
  6. Timjanyoghurt: Mixa ihop ingredienserna till timjanyoghurten med stavmixer. Krydda med salt och peppar.
  7. Servera laxen med bulgur sallad och timjanyoghurt. Strö timjan och citronskal över laxen och garnera ev bulgursalladen med persilja.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Ugnsbakad lax med champagnesås

Ingredienser

1,2 kg laxfilé utan skinn

2 tsk salt

1 knippa dil

1 knippa persilja

1 krm nymald vitpeppar

 

CHAMPAGNESÅS

2 st schalottenlök

1 msk smör

37 cl champagne

½ liter vatten

1 msk koncentrerad grönsaksfond

1 msk hummerfons

2 msk koncentrerad fiskfond

1 st lagerblad

2,5 dl matlagningsgrädde

2 msk maizena majsstärkelse

½ tsk salt

 

MOS

2 kg mjölig potatis

2 tsk salt

50 gr smör

4 dl mellanmjölk

200 gr kallrökt lax

1 knippa dill

1 tsk salt

SALLAD

3 st apelsiner

300 gr sockerärtor

4 st selleristjälkar

1 plt ärtskott

½ tsk salt

Laxen serveras som en lite tillplattad tournedos, en form man uppnår genom att låta två filébitar omfamna varandra. Potatismos, sås och lax kan förberedas i god tid.

Gör så här

1.    Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör under omrörning tills den blir lite glansig.
2. Tillsätt champagne, vatten, grönsaks-, hummer-, fiskfond och lagerblad. Koka såsen utan lock tills drygt 5 dl återstår.
3. Vispa under tiden ihop grädde och majsstärkelse. Sila av löken och blanda såsen med gräddblandningen. Låt såsen sjuda utan lock ca 2 min. Smaka av med salt. Hit kan förberedas.
4. Mos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den i saltat vatten tills den är riktigt mjuk. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen med smör och mjölk. Mixa slätt och luftigt med elvisp. Smaka av med salt. Tänk på att laxen också bidrar med sin sälta.
5. Hacka lax och dill. Banda ner det i moset strax före servering.
6. Lax: Sätt ugnen på 150°. Hacka dill och persilja. Skär laxen i ca 2 cm tjocka skivor som väger ca 75 g styck. Lägg dem två och två enligt bilden och knyt ett hushållssnöre runt midjan på var och en.
7. Salta laxen på båda sidor och lägg dem på bakplåtspapper i långpanna. Fyll mellanrummet mellan filéerna med dill och persilja. Strö över peppar. Hit kan förberedas. Tillaga laxen mitt i ugnen 10-12 min (58° innertemperatur) före servering.
8. Sallad: Skala apelsinerna med vass kniv så allt vitt skal försvinner. Skär ut

             hinnfria klyftor. Ansa ärterna och koka dem någon minut. Kyl omedelbart i iskallt              vatten. Låt dem rinna av väl. Ansa sellerin och skär den i tunna skivor. Blanda apelsinklyftor, ärter eller bönor, selleri och ärtskott. Smaka av med salt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ugnsbakad lax på salt med småpotatis 4 portioner

700 g lax med skinn, gärna fjällad

600 g potatis, ”Smått & gott”

2 st paprikor, röda

5 dl grovt salt

rosmarin

1 dl olivolja

salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Häll grovsaltet på en plåt och lägg på både potatis och paprikor. Baka i ugn i ca 20 min.

3. Paprikorna lyfts ut, skalas och mixas därefter med salt, peppar och olivolja.

4. Rosmarinkrydda laxen och baka tillsammans med potatisen på saltbädden i ytterligare 10-15 m 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

 

Ugnsbakad Lax

4 port lax

3 msk Touch of Taste Hummerfond

1 dl vatten

1 dl  crème fraiche

2,5 dl mellangrädde

2 tsk fransk senap

1 msk röd stenbitrom

1 msk dill, finklippt

Peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 200ºC.

  1.  Lägg laxen i ugnsfast form och peppra. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull.
  2. Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 30 minuter.
  3. Strö dill och rom över laxen.

Servera med pressad potatis

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Ugnsbakad lax med kryddigt täcke

400 gram lax

1 dl fiskbuljong

1 skiva(or) vitt bröd

1 tsk salt

1,5 dl parmesanost, riven

2 dl örtkryddor, färska

vitpeppar, malen

1.    Sätt ugnen på 225 grader.

2.     Lägg laxbitarna i en form och häll i vin eller buljong.

3.    Smula brödet i en bunke och blanda med ost, örtkryddor, salt och peppar.

4.     fördela blandningen på laxbitarna. Sätt in i ugnen ca 20 min.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ugnsstekt lax med curryremoulad

Ingredienser 4 portioner

4 bitar laxfilé (à ca 150 g)

2 äpplen

1/2 purjolök

1 msk smör eller margarin

1 1/2 tsk curry

1 burk pickles (à ca 400 g)

2 dl matlagningsyoghurt

salt och peppar

Gör så här

  1. Tina laxen om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 150˚C.
  3. Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen och stek till innertemperatur är 56˚C.
  4. Skär äpplena i tärningar ca 2x2 cm och skiva purjolöken. Smält matfettet och rör ner curryn. Stek äppeltärningarna och purjolöken.
  5. Häll av spadet från picklesen och vänd ner den och låt allt bli varmt. Rör sist ner matlagningsyoghurten, smaka av med salt och peppar. Servera laxen med
  6. currysås, pressad potatis och spenatsallad med cashewnötter.

´_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Recept: Vardagslyxlax

 

Vardagslyxlax

Alla kan behöva lite lyx i vardagen och inget passar då bättre än denna delikata lax med tre olika skålar mumsig dressing! Rör ihop dina krämiga och salta dressingar under tiden laxen tillagas och servera dem sedan med en fräsch grönsallad och lax.

Ingredienser  4 portioner

4 laxfiléer

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

250 g körsbärstomater

1 pkt minimozarella

2 msk hackad, färsk basilika

olivolja

flingsalt

Pestosås

1 1/2 msk pesto

1 dl lättcrème fraiche

Sweet chilisås

1 1/2 msk sweet chilisås

1 dl lättcrème fraiche

 Oliv- och kaprisröra

100 g hackade oliver

2 msk kapris

Tillbehör

ugnspotatis eller pasta

grönsallad

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Västerbottenslax m. ljummen potatissallad & romsås 4 portioner

600 g laxfilé skinn- och benfri

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2-3 msk vetemjöl

1 st ägg, uppvispat

125 g västerbottensost, finriven 1

 msk smör, till stekning

Potatissallad:

600 g färskpotatis

200 g grön sparris, färsk

200 g sockerärter

1 msk smör

1 dl dill, hackad

0,5 tsk salt

Romsås:

2 dl gräddfil

100 g löjrom, eller sikrom

1 dl gräslök, fint skuren

1 krm salt

0,5 krm peppar, nymald

1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.
2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.
4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller har kallnat.
5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Örtbakad hel lax i folie med vitlök, persiljepotatis och fräsch sallad  

Ingredienser:

0,8 kg laxfilé

3 st lagerblad

5 vitlöksklyftor

5 kvistar färsk timjan

5 kvistar färsk dragon

5 kvistar färsk mejram

150 gr smör

Havssalt

Peppar

 

Persiljepotatis

1 kg potatis

50 gr färsk persilja

100 gr smör

Salt

 

Salt

1 isbergssallad

100 gr rucola

4 hårdkopkta ägg

4 tomater i klyftor

 

Vinägrett

1 dl olivolja

3 msk sherryvinäger

1 msk schalottenlök

Färsk gräslök

Salt

pepper

   

*       

Tillagning:

Laxen:
Lägg ut ett ark folie över arbetsbänken. Fördela hälften av smöret, örterna och lagerbladen över laxen och salta och peppra. Gör samma sak på andra sidan. Packa in fisken i folien (se till att det blir tätt) och baka den 15 minuter i 180 graders ugnsvärme. Sila av smöret och buljongen när fisken är färdig och använd som sås.

Persiljepotatis:
Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och vänd dem i smält smör med färsk hackad persilja.

Sallad:
Skölj salladen och låt rinna av väl. Blanda med vinägrettdressingen och lägg hårdkokta ägg och tomatklyftor runt om.

Vinägrett:
Finhacka löken, tillsätt vinäger, salt och peppar. Vispa ned oljan i en tunn stråle.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Örtmarinerade laxmedaljonger

 

1 kg skinn och benfri lax
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk olj till pensling

MARINAD

1/2 tsk grovkrossad vitpeppar
1 dl citronsaft
1 dl vatten
1 dl olivolja
1/2 vitlöksklyfta pressad
1,5 dl örter
dill, persilja, gräslök, citronmeliss

 

 

1.    Sätt ugnen på 200 grader.
2.    Skär laxen i 1 cm tjocka medaljonger.
3.    Lägg ut dom på en smord långpanna.
4.    Salta och peppra och pensla sparsamt med olja.
5.    Sätt in i ugnen ca 4 minuter.
6.    Blanda ihop marinaden.
7.    Fördela över den varma laxen.
8.    Marinera över natt i kyla.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grav lax

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Gravad lax

Ingredienser

1 kg färsk lax, mittbiten
1/2 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
1/2 dl grovhackad dill

Gör så här

Frys laxen minst 2 dygn innan den gravas. Filea laxen och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar. Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen. Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.
Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

HONUNGSGRAVAD LAX MED ROTFRUKTER OCH ÄPPELYOGHURT 4 portioner

600 g laxfilé utan skinn

2 msk honung

2 msk salt

600 g skalade rotfrukter (tex palsternacka, morot och rotselleri)

1 msk plockad timjan

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Äppelyoghurt:

2 dl matlagningsyoghurt

1 msk äppeljuice

1 äpple skuret i tärningar

Salt och svartpeppar

Gör så här:

Gnid in laxen med honung och salt. Låt ligga ett dygn i kylen. Skiva

upp innan servering. Skär rotfrukterna i oregelbundna bitar.

Baka i ugnen med timjan och olivolja på 175°C ca 35 minuter. Låt svalna. Smaka av med salt och peppar. Blanda ingredienserna till Yoghurten och smaka av med salt och peppar.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Hemrimmad lax med dillstuvad potatis 6 personer

1 kg lax

1 stor knippa dill

1 msk socker

1 1/2 tsk krossad vitpeppar

1 msk salt

Skrapa laxen och torka den ren men skölj den inte. Skär bort

alla ben men låt skinnet sitta kvar. Blanda socker, peppar och

salt och gnid in laxen med detta. Lägg ihop laxhalvorna med

rikligt med dill emellan. Placera laxen i en form och täck med

en tallrik. Ställ en lätt tyngd ovanpå. Ställ laxen svalt i ett dygn.

Vänd den ett par gånger och fyll på med färsk dill. Skrapa bort

kryddorna och skär laxen i tunna sneda skivor. Garnera med dill.

 

Dillstuvad potatis

1 msk smör

2 msk vetemjöl

4-5 dl tunn grädde

8-10 medelstora kokta potatisar

1 tsk salt

Vitpeppar

Dill

Smält fettet och rör ner mjölet, häll i grädden lite i sänder. Koka såsen några minuter. Rör då och då. Skiva den kokta potatisen och blanda den  försiktigt med såsen och låt potatisen bli genomvarm. Smaksätt med salt och peppar och mycket finhackad dill.

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Lättrökt chiligravad lax

Hel laxsida är tacksamt att grilla. Speciellt om man först gravar den med socker, röksalt, enbär och chiliflakes. Bjud gärna med en fräsch färskpotatissallad.

Ingredienser 8 portioner

1,8kg laxfilé med skinnet kvar

1 dl socker

1/2 dl röksalt eller vanligt salt

1 msk chiliflakes

2 msk enbär

 Gör så här

  1. Rör ihop socker, salt och chiliflakes. Om du använder röksalt behöver det mortlas först. Grovhacka enbären och tillsätt dem.
  2. Gnid in laxens ovan- och undersida med kryddorna. Lägg i en plastpåse. Låt stå i rumsvärme ca 1 timme tills salt- och sockerblandningen löst sig. Ställ in i kylen över natten (blir gott även om den får stå endast ett par timmar).
  3. Se till att grillen inte är alltför het. Lägg laxsidan på ett ark aluminiumfolie med skinnet nedåt på grillen. Sätt på locket och tillaga ca 20 minuter beroende på tjocklek. Det går även att tillaga laxen i ugn i 150°C ca 20 minuter. 
  4. Servera gärna tillsammans med tillbehören Ananas- och chilisalsa, Picklad rödlök, Tomatsalsa och Avokadoröra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Peppargravad lax med ägg och gräslök

Ingredienser 8 portioner

700 g laxfilé med skinn (fryst i minst 3 dygn, tinad)

1 1/2 tsk rosépepparkorn

1 1/2 tsk svartpepparkorn

1 1/2 tsk vitpepparkorn

1 tsk grönpepparkorn (torkade)

0,8dl socker

0,8dl salt

 Till servering

2 hårdkokta ägg

1 dl finhackad gräslök

Gör så här

  1. Mortla pepparkornen fint. Blanda med socker och salt. Gnid in detta på laxens köttsida. Lägg i dubbla plastpåsar och knyt ihop. Låt ligga i kylen 1 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.
  2. Ta upp laxen och torka av köttsidan med hushållspapper. Skär i tunna skivor, lägg upp på ett fat.
  3. Skala och finhacka äggen. Blanda med gräslöken. Strö blandningen på den uppskivade laxen. När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går även bra att frysa.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Pernod-och rosépeppargravad lax

Ingredienser:

1 kilo lax

1 ½ dl jodfri salt

1 ½ dl strösocker

1 tsk krossad vitpeppar

1 msk krossad rosépeppar

1 msk majsolja

½ - 1 dl Pernod

Gör så här:

  1. Snitta skinnet lätt. Blanda salt, socker och pepparsorter. Gnid in filéerna med olja, Pernod och därefter kryddblandningen. Lägg i ihop filéerna med skinnsidan utåt i en rymlig plastpåse. Ställ i kylen i minst 1 dygn. Vänd några gånger under tiden.

Skär den färdiggravade laxen i tunna skivor och stänk över lite Pernod vid serveringen. Garnera me rosépeppar’

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Snapsgravad lax

Häll snapsen på den gravade laxen i stället för i strupen. Här väljer vi O.P. Andersson och förstärker smaken med stötta fänkålsfrön och citronskal. En upphottad klassiker!

Ingredienser 10 portioner

ca 1 1/2 kg laxfilé med skinn (mittbit)

1 dl socker

5 msk salt

1 msk grovstött vitpeppar

2 msk stötta fänkålsfrön

1 1/2 dl O P Anderson (snaps)

Garnering

1 msk stötta fänkålsfrön

finrivet citronskal

dillvippor

citronklyftor

Gör så här

  1. Upp till 1 månad före festen: Dela laxfilén i 2 bitar. Lägg dem med skinnsidan ner på ett fat.
  2. Blanda socker, salt, peppar och fänkålsfrön. Gnid in filéerna med hälften av blandningen. Häll över brännvinet. Strö över resten av sockerblandningen.
  3. Lägg ihop laxbitarna, köttsida mot köttsida. Lägg i dubbla plastpåsar, häll på lagen och knyt ihop. Låt laxen ligga i kylen på ett fat i 2 dygn. Vänd påsen 3–4 gånger under gravningen.
  4. Häll bort saltlaken. Skrapa av kryddorna. Förvara i frysen i minst 3 dygn.
  5. Tidigt på festdagen: Ta fram laxen och låt tina i rumstemperatur. Skär laxen i tunna skivor när den fortfarande är lite fryst. Lägg på ett fat. Ställ i kylen.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________