Lax
Asiatisk lax
Ingredienser
4 port
4 bitar ben- och skinnfri lax, ca 500 g
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk farinsocker
1 msk pressad lime
1-2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord, ugnssäkerform.
Krydda med salt, ingefära, farinsocker, limesaft och finhackad vitlök.
Häll över grädden. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.
Baconlindad laxfilé med potatis- och blomkålsstomp
1 portionsbit skinnfri laxfilé (ca 150 g)
2 potatisar
100 g blomkål
rivet skal av 1/2 citron + 1 tsk juice
3 skivor bacon (50 g)
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
Tillagningstid: Över 20 min
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Skala och klyfta potatisen. Skär blomkålen i buketter.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med blomkålen. Häll av
och mosa grovt med en stöt eller en gaffel.
3. Blanda stompet med citronskal och 1 1/2 msk olja. Smaka av med 1 1/2 krm
salt och 1/2 krm peppar.
4. Linda baconskivorna runt fisken och lägg den i en ugnssäker form.
5. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Servera laxen med potatis- och blomkålsstomp
och en fräsch grönsallad.
Barbecuelax med potatissallad
Underbara fjärilskotletter av lax, marinerade i BBQ-sås och grillade över
glöd. Servera din lax tillsammans med potatissallad, citron och en god
grönsallad.
Ingredienser 4 portioner
4 fjärilskotletter av lax (à 160 g)
1 dl rökig BBQ- sås
salt och peppar
Till servering
500 g potatissallad
1 citron
blandad sallad
Så här gör du
1. Marinera laxen i
BBQ-såsen i minst 1 timme. Salta och peppra.
2. Grilla 3-5 minuter på
var sida.
3. Servera med
potatissallad, citronklyfta och en blandad sallad.
Citronlax med potatis- och pepparrotsmos
Färsk lax som du täcker med en prima blandning av dill, citron, honung och
soja. Laxen bakas i ugnen och suger åt sig alla de intensiva smakerna och
tillsammans med potatis- och pepparrotsmos är middagen fulländad.
Ingredienser 4 portioner
rivet skal av 1 1/2 citron
2 dl hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 krm malen vitpeppar
700 g lax med skinn
3 msk flytande honung
1/2 dl soja
Potatis- och
pepparrotsmos
1/3 kg potatis
5 1/2 dl mjölk (3%)
2 msk smör
3/4 dl riven pepparrot
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
Så här gör du
1 Sätt ugnen på 200°C.
2Riv citronskalet.
3 Lax: Blanda i 2/3 av citronskalet, dill, salt och peppar i en mortel.
Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Gnid in
laxsidan med blandningen.
4. Blanda honung och
soja. Skär några snitt tvärs över laxen. Ringla blandningen över laxen.
5. Ställ laxen i ugnen ca
20 minuter. Strö resten av citronskalet över laxen. Varmhåll tills moset är
klart.
6. Mos: Skala och koka
potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt till mos. Blanda med
varm mjölk, smör, riven pepparrot, salt och peppar. Servera laxen med
pepparrotsmoset och gärna gröna ärter blandade med smörfräst schalottenlök.
Citronlax med sherrysås
Ingredienser:
2 kg färsk lax
Skal från 2 citroner
Salt & peppar
Sås:
3 msk hackad rödlök
2 msk grovhackad persilja
3 msk smör
3,5 dl torr sherry
4 msk fiskfond
5 dl vispgrädde
2 krm citronpeppar
1 msk
vetemjöl
5 dl creme fraiche
1 krm cayennepeppar
3 msk kallt smör
250 gr basilika
TILLAGNING
1. Förbered: Sätt ugnen på 180°C.
Riv gult citronskal. Grovhacka persilja.
Skala och finhacka lök.
2. Lax: Lägg laxen med
skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt. Strö över citronskal.
Salta och peppra. Sätt in i ugn i 20 min.
3. Sås: Fräs lök och
persilja i hälften av smöret i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt sherry
och fond och koka ner till halv mängd. Tillsätt grädde och citronpeppar. Låt
småkoka i 5 minuter.
4. Sila över såsen i en
ny kastrull.
Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner.
Låt koka upp. Tillsätt créme fraiche och låt småkoka under vispning i 5
minuter.
5. Smaka av med cayennepeppar
och salt.
Vispa ner kallt smör klickvis.
Tillsätt basilika och kör med en stavmixer.
Dill- och senapslax i folie med primörsallad
Portioner: 4
Ingredienser
4 portionsbitar av laxfilé
1 msk svensk grov senap
1/2 dl finhackad dill
1 citron
Primörsallad
10 små färskpotatisar
1 knippe fina späda morötter
1 knippe grön sparris
150 g sockerärter
Vinägrett
1 msk äppelcidervinäger
1 1/2 dl rapsolja
1 finhackad schalottenlök
1 dl finhackad gräslök
salt och peppar
Gör så här
- Lägg
laxbitarna på var sitt stort ark, dubbelvikt aluminiumfolie. Salta, peppra
och stryk ett tunt lager senap på laxen. Strö över dill och sist tunna
skivor av citron.
- Vik
ihop folien till ett tättslutande paket. Grilla med locket på i ca 15
minuter.
- Primörsallad: Koka potatisen. Skär morötter
och sparris i tunna skivor, förväll dem i lättsaltat vatten och spola
hastigt i kallt vatten. Skär sockerärtorna i sneda skivor.
- Vinägrett: Blanda ihop alla
ingredienserna till vinägretten.
- Vänd
ihop nykokt potatis, grönsaker och vinägrett i en skål. Smaka av med salt
och svartpeppar från kvarnen.
- Servera
laxpaketet med salladen vid sidan om
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Enkel laxfilé i hummersås
4 laxfilé
3 dl matlagningsgrädde
1purjolök
4 msk hummerfond
Svartpeppar
TILLAGNING
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka ris enligt förpackning.
Lägg
Fetaostbakad lax med stekt potatis och rödlök
Ingredienser 2 portioner
4 potatisar
1 rödlök
½ msk olivolja
1 nypa flingsalt
300 gra skinn och benfri lax
50 gr fetaost
½ msk olivolja
1 krm timjan
Gör så här
1. Tvätta
potatisen och skala löken. Dela potatis och lök på hälften.
Häll oljan i krisppannan och gnid ut den med potatis- och lökhalvorna. Kör på
krispläge ca 10 min.
2. Dela laxfilén i två delar. Skär ett snitt i var del men inte helt igenom.
3. Mosa fetaosten med olivolja och timjan i en skål. Fyll fickan på laxfilén
med fetaost.
4. Ta pannan ur mikron, se upp, den är varm. Lägg upp potatis och lök på ett
fat. Strö på flingsalt.
5. Lägg laxen i krisppannan och kör på krispläge 2 1/2 min. Servera genast med
potatis och lök.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
Fiskgratäng med lax och spenat
4 port pulvermos
2 äggulor
150 g riven ost gärna lagrad
matfett att smörja formen med
250 g fryst bladspenat
600 g laxfilé
salt och peppar
Sås
2 dl lättcrème fraiche
2 tsk flytande fiskfond
1 msk olivolja
några droppar citronjuice
salt och peppar
1 kruka gräslök
Till servering
grönsallad
1. Sätt ugnen på 225° C.
2. Förbered moset enligt
anvisningen på förpackningen. Vispa ner äggulorna och hälften av osten. Smörj
en ugnsfast form med lite matfett. Klicka moset runt kanterna på formen. Strö
över resten av osten.
3. Tina spenaten, krama ur
vätskan och blanda med olivolja. Salta och peppra och lägg spenaten i formen.
4. Skär laxen i kuber och
fördela över spenaten. Salta och peppra. Gratinera ca 15 min i mitten av ugnen
eller tills laxen är klar och mostopparna har fin färg.
5. Sås: Koka ihop lätt crème
fraiche, fiskfond och citronjuice. Smaka ev av med salt och peppar. Rör ner
finhackad gräslök. Häll såsen över fisken.
6.
Servera med en grönsallad.
Inkokt lax ala
Vivianne med skarpsås
Inkokt lax
passar både till förrätt och huvudrätt. Beräkna 180 gram per person till
huvudrätt eller 100 gram till förrätt.
Antal portioner: 4
Ingredienser
1 st laxfilé av mittbiten
Lag 1 st medelstor morot
1 st gul lök
2 l vatten
0.5 dl rödvinsvinäger
3 tsk salt
5 st vitpepparkorn
1 st lagerblad
2 st kryddnejlikor
Några dillstjälkar (ta när du hackar dill till skarpsåsen)
Skarpsås 3 msk majonnäs
1 msk vitvinsvinäger
2 msk finhackad dill
2 msk gräslök
3 msk gräddfil
2 msk senap (skånsk)
Salt, efter smak
Vitpeppar, efter smak
Inlagd gurka 1 st gurka
1-2-3-lag 1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
Tillbehör potatis
morötter
purjolök
hårdkokta ägg
Gör så här
1. Lax
Skala och skär moroten i slantar. ´
2. Skala löken och skär den i klyftor.
3. Blanda alla ingredienser till lagen.
4. Låt koka i 10 minuter.
5. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg den i en gryta.
6. Häll över spadet så det täcker.
7. Låt laxen svalna i sitt spad med lock på. Låt gärna laxen ligga några
timmar i lagen i kyla.
8. Sås
Gör skarpsåsen. Rör ihop majonnäs med hackat ägg.
9. Rör ned gräddfil, gräslök, senap och dill.
10. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.
11. Låt gärna stå svalt 1 timme före servering.
12. Gurka
Skiva gurka tunt.
13. Blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar
vatten.
14. Tillbehör
Koka potatis.
15. Rensa och skala morötter samt dela och skölj purjolöken i grova bitar.
16. Koka morötter och purjolök tillsammans med potatisen, de tio sista
minuterna på slutet.
17. Vid servering
Ta upp laxen och lägg på fat.
18. Servera med kokta morotsbitar, potatis och kokt purjolök samt skarpsås,
hårdkokta ägg och inlagd gurka
Inkokt lax med
kall dillsås
Att koka in lax är ett ofta underskattat tillagningssätt. Det är dock
väldigt enkelt och du får med stor sannolikhet ett bra resultat. Laxen står
dessutom mest och ”lagar sig själv”.
4 portioner
1 kg potatis
100 g gul lök
en halv citron
1 kruka dill
3 lagerblad
1 dl vitvinsvinäger
2,5 krm vitpeppar
600 g laxfilé
500 g broccoli
125 g rädisor
2,5 dl gräddfil
Salt
1. Koka potatis.
2. Koka upp 1,5
liter vatten i en vid kastrull (till koklagen). Skär lök i 1 cm breda klyftor
och skär en fjärdedels citron i skivor. Lägg löken och citronen i det kokande
vattnet tillsammans med hälften av dillen, lagerblad, vitvinsvinäger, 1,5 tsk
salt och 2 krm vitpeppar. Låt lagen koka i 2 minuter.
3. Skär bort
skinnet från laxfilén och sänk försiktigt ner laxen i koklagen. Sjud i 5
minuter, dra av kastrullen från plattan och låt laxen ligga kvar i lagen och
svalna.
4. Koka upp 1 liter
vatten med 0,5 msk salt i en kastrull. Ansa och skär broccoli i buketter och
bitar. Koka broccolin i 4 minuter, häll av vattnet och lägg broccolin i en
skål. Skär rädisor i tunna skivor och blanda med broccolin.
5. Blanda gräddfil,
2 krm salt, 0,5 krm vitpeppar och saften från en fjärdedels citron i en skål.
Hacka resten av dillen och rör ner i såsen.
6. Lyft upp laxen
från lagen och servera med den kokta potatisen, dillsåsen och grönsakerna.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Inkokt
lax med romsås och timjanmorötter 4 personer
Ingredienser:
2 l vatten
3 msk salt
3 krm vitpeppar
3 krm svartpeppar
1 st gul lök skivad
1 st kruka hackad dill
3 msk vinäger
600 gr laxfilé
3 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad timjan
250 gr morötte tunt skivade
150 gr sockerärtor
Olivolja
3 dl gräddfil
75 gr stenbitsrom
Salt & vitpeppar
1 citron
Gör så
här:
Lag: koka upp vattnet i en rymlig kastrull.
Tillsätt salt, vit och svartpeppar. Lägg ner lö och dillstjälkar (dillkvistarna
sparas) i kastrullen och låt lagen koka ett par minuter. Tillsätt vinäger vid
slutet av kokningen.
Skär laxfilén i fyra delar. Filén skall hålla
ihop så skär ner till skinnet men inte igenom. Tag lagen från plattan, lägg ner
fisken och lägg på ett lock. Ställ åt sidan och låt koka i 15-20 minuter.
Koka upp vatten grönsaksbuljong och timjan.
Koka morötterna i ca 5 minuter. Lägg ner sockerärtor den sista minuten. Häll av
vattnet och ringla över lite olja.
Blanda gräddfil rom och hälften av dillen till
en sås.
Servera laxen med dill, potatis och en
citronklyfta.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Inkokt lax
Ingredienser 4
portioner
600 gr laxfilé med skinn
Lag: 1 liter vatten 1 msk salt 10 korn vitpeppar 1 knippe dill 1 liten morot 1 citronskiva 10 st gelatinblad
|
|
TILLAGNING
1. Skala och
"slanta" (skiva) morötterna.
Koka upp lagingredienser utom gelatin i en stor kastrull.
2. Skär laxen i tjocka
portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i lagen.
Låt koka i ca 7 minuter.
3. Blötlägg gelatinbladen
i kallt vatten.
Lyft ur laxen försiktigt och lägg på ett uppläggningsfat med hög kant.
4. Sila lagen. Ta upp
gelatinet och låt det lösas upp i lagspadet.
Häll den varma lagen över laxen.
Dekorera med några morotsslantar.
Ställ laxen i kylskåp i minst 30 min tills gelén stelnat. Ställ gärna över
natt.
5. Skala och koka
potatis.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Inkokt lax med kall dillsås
Att koka in lax är ett ofta underskattat tillagningssätt. Det är dock
väldigt enkelt och du får med stor sannolikhet ett bra resultat. Laxen står
dessutom mest och ”lagar sig själv”.
4 portioner
1 kg potatis
100 g gul lök
en halv citron
1 kruka dill
3 lagerblad
1 dl vitvinsvinäger
2,5 krm vitpeppar
600 g laxfilé
500 g broccoli
125 g rädisor
2,5 dl gräddfil
salt
1.
Koka potatis.
2.
Koka upp 1,5 liter vatten i en vid kastrull (till koklagen). Skär lök i 1
cm breda klyftor och skär en fjärdedels citron i skivor. Lägg löken och
citronen i det kokande vattnet tillsammans med hälften av dillen, lagerblad,
vitvinsvinäger, 1,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Låt lagen koka i 2 minuter.
3.
Skär bort skinnet från laxfilén och sänk försiktigt ner laxen i koklagen.
Sjud i 5 minuter, dra av kastrullen från plattan och låt laxen ligga kvar i
lagen och svalna.
4.
Koka upp 1 liter vatten med 0,5 msk salt i en kastrull. Ansa och skär
broccoli i buketter och bitar. Koka broccolin i 4 minuter, häll av vattnet och
lägg broccolin i en skål. Skär rädisor i tunna skivor och blanda med broccolin.
5.
Blanda gräddfil, 2 krm salt, 0,5 krm vitpeppar och saften från en
fjärdedels citron i en skål. Hacka resten av dillen och rör ner i såsen.
6.
Lyft upp laxen från lagen och servera med den kokta potatisen, dillsåsen
och grönsakerna.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
Kokt lax med spenat och dillsås
Om du är sugen på lax så är det här ett suveränt recept. Laga till kokt lax
och servera med spenat och dillsås. Du kan dessutom servera kokt potatis till
laxen för en mer komplett måltid. Supergott!
Ingredienser 4 portioner
1/2 gul lök
1 dl vitt
matlagningsvin
2 dl fiskbuljong
(tärning eller konc fond och vatten)
2 dl vispgrädde
2 msk ljus
maizenaredning
1 tomat
1/2 kruka dill
4 bitar lax (à 150 g)
150 g färsk bladspenat
2 msk olivolja till
stekning
salt och peppar
Så här gör du
1. Finhacka löken och
fräs den mjuk i en kastrull med 1/2 mängden av olivoljan. Häll på vin och låt
småputtra ett par minuter.
2. Häll därefter på
fiskbuljongen och grädden. Låt koka ihop i 6-7 minuter på medelstark värme.
3. Vispa ut
maizenaredning i den kokande såsen. Sänk värmen och låt sjuda tills du fått en
fin gräddig såskonsistens. Smaksätt med salt och peppar. Skär tomaten i 4 delar
(för 4 port), skär bort innanmätet och skär tomatköttet i fina tärningar.
4. Rör ner finhackad dill
och tomattärningar precis före servering.
5. Koka upp en kastrull
med lättsaltat vatten, lägg i laxbitarna, sänk värmen och sjud i ca 6 minuter.
6. Fräs den färska
bladspenaten hastigt i en het stekpanna med resten olivolja. Salta och peppra.
7. Lägg upp laxen på
tallrikar, toppa med spenaten och skeda över dillsåsen. Servera med kokt eller
pressad potatis.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Nässelbakad lax med citron- och nässelsås 4 personer
600 g laxfilé utan skinn och ben
200 g nässlor
2 st schalottenlökar
1,5 msk olivolja
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald + 1 krm nymald svartpeppar
Rostade primörer:
8 st knippmorötter små
8 st färskpotatisar små
4 st knipplökar
2 st vitlöksklyftor stora
2 msk olivolja
0,5 st citron rivet skal
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
Citron- och nässelsås:
25 g nässlor
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 st citron rivet skal och saft
2 msk majonnäs
1,5 dl yoghurt turkisk
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
Vill du ha variation till de rostade rotfrukterna kan du i stället
serverakokt eller pressad potatis, eller kokta och smörslungade
vårprimörer.
1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj
alla nässlorna, både till laxen och såsen. Låt dem koka 1-2
min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut
överflödig vätska. Grovhacka nässlorna.
2. Rostade primörer: Sätt ugnen på 225°. Skölj och skrubba
morötter och färskpotatis. Ansa löken. Skär rotfrukter och lök i
tunna klyftor. Krossa och grovhacka vitlöken. Lägg allt i en
ugnssäker form. Tillsätt olivolja, salt och peppar och blanda
runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills primörerna är mjuka
och har fått fin färg.
3. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Mixa nässlor,
citronskal, citronsaft och majonnäs med mixerstav. Rör ner lök
och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lax: Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och olivolja med
mixerstav. Blanda i citronskal och lök och smaka av med ½
tsk salt och 1 krm peppar.
5. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skär laxen i fyra portionsbitar.
Krydda laxen runt om med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg
laxbitarna i en lätt oljad ugnssäker form. Täck ovansidan på
laxbitarna med nässelblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca
20min tills laxen har 55° innertemperatur. Servera genast med
de rostade primörerna och citron- och nässelsåsen.
Joes Lax 4 portioner
Ca 1,2 kg lax med skinn
Marinad:
½ dl vitt vin
½ dl honung
2 msk ljus fransk senap typ Dijon
2 msk japansk soja Kikkomans
1 tsk pepparmix
Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en stor fryspåse. Lägg i
fisken och marinera minst 1 timme i kylskåp. Lägg fisken med skinnsidan ner på
ett ugnssäkert fat och häll på lite av marinaden. Spar resten att späda med.
Placera fatet mitt i ugnen i 225° cirka 10 minuter.
Späd mot slutet med resten av marinaden..
Sänk värmen till 175° och stek ytterligare 10-15 minuter tills fisken är
genomstekt.
Lägg potatismos runt om fatet och placera fisken i mitten.
Laxfile på ryskt vis
4 port
1 msk smör eller marg arin
1 msk finhackad gul lök
ca 1 kg färsk eller djupfryst lax
1-2 dl torrt vitt vin
4 dl tomatjuice
1/2 lagerblad
vitpepparkorn, salt
1 msk idealmjöl
75-100 g smör eller margarin
1 dl gräddfil
2 msk finskuren gräslök eller dill
Smörj en ugnssäker form med matfett och fördela löken.
Placera laxbiten ovanpå löken och häll över tomat juice och
vitt vin. Lägg i lagerbladet, vitpepparkorn och salt. Täck med folie
eller smörat papper. Sjud i ugnen i 200-225 graders ugnsvärme
tills laxen känns genomkokt. Ta upp laxen, avlägsna skinn och ben.
Lägg upp köttet på ett serveringsfat.Håll det varmt genom att
lägga folie eller papper över. Sila spadet och koka ihop det till
ungefär 3 dl. Red av med mjöl. Tillsätt smör i klickar när såsen
är färdigkokt. Smaksätt med gräddfil, gräslök eller dill. Såsen får
sedan inte koka mer för då skär den sig. En del av såsen fördelas
över den varma laxen. Resten serveras i såsskål. Kokt ris eller
nykokt potatis med dill samt skalade tomater och sparrisknoppar ar
lämpligt garnityr.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lax à la Hemse 6 portioner
6 skivor färsk lax
Salt, peppar
Smör
Sås:
3 dl vispgrädde
6 msk chilisås
½ dl torrt vitt vin
Riven ost
Salta och peppra laxen. Stek och placera dem i en ugnssäker
form. Vispa grädden och blanda den med chilisåsen och vitt
vin. Häll det över fisken. Strö riven ost över rätten. Gratinera i
225 gr ca 15 minuter.
Garnera med citronskivor, dillvippor och sparris.
Servera med kokt ris
Lax allt-i-ett från ugnen
Ingredienser 6 portioner
10 potatisar
1 msk olivolja
2 tsk salt
1 purjolök
250 gr körsbärstomater
4 skinnfria laxfiléer
1 krm svartpeppar
150 gr fetaost
½ kruka timjan
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Skala och
skär potatisen i klyftor. Lägg dem i portionsformar eller i en långpanna och
häll över oljan och hälften av saltet. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
2. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Fördela purjolök och tomater
på potatisen och lägg på laxen. Strö resten av saltet och pepparn på laxen.
Smula över osten.
3. Tillaga ytterligare 10–15 min.
4. Klipp rikligt med timjan över lax, grönsaker och potatis och servera med en
klick matyoghurt smaksatt med rivet citronskal.
Lax i folie med
färskpotatis, äpple, färsk lök och dill
4 portioner
600-800 g färsk lax, skurna i
portionsbitar, utan skinn
500 g kokt färskpotatis, skivad
2 äpplen, skurna i klyftor
4 färska rödlökar, delade
8 rädisor, delade
4 msk olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
Rikligt med färsk dill
Salt och svartpeppar
Arrangera samtliga ingredienser på 4
folieark.
Ringla över olivolja, citronsaft och
krydda med salt och peppar. Förslut folien till
fyra paket och lägg på grillen 10-15 minuter beroende
på hur varm
glöden är.
Lax med hummerströssel
Ingredienser 8 port
8
bitar laxfilé utan skinn och ben, ca 1 1/4 kg
1 1/2 tsk salt
2 krm grovstött vitpeppar
Hummerströssel:
1 hummer
strimlat skal av 1 lime
1/2 dl hackad bladpersilja
Sås:
4 dl Arla Köket lätt crème fraiche
2 msk konc hummerfond
pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
Gör så här
Vispa
ihop ingredienserna till såsen. Rensa hummern och dela köttet i bitar. Blanda
hummer, limeskal och persilja. Lägg laxen på ett stort ugnssäkert fat. Salta
och peppra. Hit kan man förbereda. Sätt ugnen på 200°. Stek laxen i mitten av
ugnen ca 15 min. Låt såsen koka ihop några minuter. Häll en del av såsen över
laxen och strö över hummerströsslet. Servera resten av såsen till.
Lax med pepparrot och dill
600 g laxfilé
100 g färskost med pepparrot
1 dl hackad dill
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
200 g körsbärstomater
Gör så här
Lägg laxen
med skinnsidan ner i en ugnsfast form. Blanda ihop färskost, dill, salt, peppar
och bre det över fisken. Fördela tomaterna runtom och stek i ugnen 12-15
minuter. Använd gärna en stektermometer, laxen är perfekt vid 50 grader.
Servera
gärna med kokt potatis
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lax med potatis- och fänkålsgratäng
Gör så här
Skala och
skiva potatisen. Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast
form. Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen cirka 45 minuter. Täck
gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.
Lax
Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja
i en panna och stek fisken 6-8 minuter.
Topping
Blanda dill,
rom och citronskal till en liten sallad. Toppa laxen med salladen och servera
med potatisoch fänkålsgratäng.
Tips
Om du vill
kan du välja att steka laxbitarna i ugnen8-10 minuter. Laxen är perfekt vid en
innertemperatur på 48-50 grader, Använd en stektermometer!
1 timme Ugnstemp 200º 4 portioner
1 kg potatis
1 stor strimlad fänkål
2 strimlade schalottenlökar
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Lax:
600 g laxfilé med skinn
1 msk flingsalt
0.5 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
Topping:
1 dl grovt hackad dill
75 g röd stenbitsrom
1 citron, finrivet skal
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lax med rotfrukter och dillvinägrett
Ingredienser 4 portioner
1 citron
2 rödlökar
1 dl lättcrème fraiche
1 äggula
salt och peppar
2 morötter
2 palsternackor
10 medelstora potatisar
600 g laxfilé
1 kruka dill
1 dl rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Riv det yttersta av skalet på
citronen. Skala och finhacka löken. Blanda lök, citronskal, crème fraiche
och äggula, smaksätt med salt och peppar.
- Skala rotfrukterna och
potatisen, skär dem i 2 cm stora tärningar. Koka rotfrukterna mjuka i
saltat vatten, tänk på att morötterna och palsternackorna tar ca 5 minuter
längre tid.
- Lägg laxen i en ugnssäker form,
krydda med salt och peppar, bred på crème fraicheblandningen och sätt in
mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
- Plocka och grovhacka dillen.
Blanda olja och vinäger. Blanda rotfrukterna med vinägrett och dill,
smaksätt med salt och peppar.
- Servera laxen med
rotfruktssalladen.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lax med saffransgrönsaker
En fräsch
och god laxrätt. Saffransgrönsakerna matchar laxen och örtmajonnäsen perfekt.
Ingredienser
600 g
laxfilé
salt och vitpeppar
1 citron
1 gul lök
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja
1 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
200 g sockerärter
600 g laxfilé
salt och vitpeppar
1 citron
1 gul lök
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja
1 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
200 g sockerärter
Dillmajonnäs:
1 dl majonnäs
1/2 dl hackad dill
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Dela laxfiléerna i fyra lika stora bitar. Bryn filéerna i
någon minut per sida. Strö på salt, vitpeppar och pressa citron över. Lägg
fisken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
Skala och skär löken i klyftor. Skär fänkålen och paprikan i skivor. Stek
grönsakerna i lite
olivolja. Strö över saffran och smula ner buljongtärningen. Häll på vatten och
låt koka under lock i 6?7 minuter på svag värme. Lägg i sockerärterna och koka
i ytterligare någon minut. Smaka av med salt och vitpeppar. Fördela grönsakerna
i sitt spad på tallrikar och lägg en laxskiva på varje tallrik.
Blanda majonnäs och hackad dill i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
Toppa laxen med dillmajonnäs.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lax- och kräftfylld rödspättafilé
Lax- och kräftfylld rödspättafilé är ett härligt och utmanande fiskrecept.
Här får rödspättan en ljuvlig fyllning av skuren lax, goda kräftstjärtar och
grädde. Servera rödspättafiléerna med en smakrik dillsås och kokt potatis.
Ingredienser 6 portioner
1 kg potatis
400 g laxfilè (utan skinn och ben)
1 tsk salt
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 burk kräftstjärtar i lake (à 390 g)
1 1/2 krm kajennpeppar
16 rödspättafiléer
2 dl vitt vin eller vatten
1 purjolök
200 g färska sockerärter
1 msk olivolja
peppar
Sås
2 dl vatten
2 msk konc fiskfond
2 dl lättcrème fraiche
1 dl hackad dill
salt och peppar
Så här gör du
1. Skala och koka
potatisen i lättsaltat vatten.
2. Skär laxfilén i bitar.
Mixa dem med saltet i matberedare i ca 30 sekunder. Tillsätt ägget och mixa
ytterligare ca 30 sekunder till en fast färsliknande konsistens. Tillsätt
grädden, lite i taget, och mixa stötvis tills grädden helt blandat sig med
färsen.
3. Låt kräftstjärtarna
rinna av, krama försiktigt ut överflödig vätska. Dela kräftstjärtarna och
blanda ner i färsen. Krydda med kajennpeppar.
4. Sätt ugnen på 175ºC.
Fördela färsen på mitten av varje filé. Vik över ändarna och forma till rullar.
Lägg dem i en smörad ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
5. Tillsätt vin/vatten
och täck formen med ett smörat bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 30
minuter. Använd gärna stektermometer; innertemperaturen ska bli ca 50°C. Låt
vila ett par minuter före servering.
6. Sås: Koka upp vatten och
fiskfond. Vispa ner crème fraichen. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med
salt och peppar. Vänd ner dillen i såsen.
7. Skär purjolöken i
tunna ringar. Skölj dem i vatten. Låt rinna av på en handduk. Fräs sockerärter
och purjolök mjuka i olja ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
8. Fördela grönsakerna på
varma tallrikar. Lägg på fisken. Skeda över såsen. Servera med kokt potatis.
Garnera gärna med forellrom och extra kräftstjärtar.
Tips
Rätten går bra att förbereda fram till punkt 4 i beredningen och "lägg
dem i en smörad ugnssäker form".
Däremot ska man INTE krydda i förväg, utan vänta tills man ställer in fisken i
ugnen.
Lax på purjolöksbädd
Ingredienser:
2 - 3 purjolökar
1 msk smör
50 g rökt lax
2 dl grädde
1 dl vitt vin
500 g laxfilé (skinnfri)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt på ugnen på 225 grader.
Skölj och strimla purjolöken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Lägg över
löken i en ugnsfast forn. Skär den rökta laxen i små bitar och blanda den med
purjolöken.
Häll på grädden och vinet. Vill du inte ha vin i så ta 2 tsk pressad citronsaft
och 0,75 dl vatten.
Skär laxen i 4 bitar. Lägg dem på purjolöken. Salta och peppra. Baka laxen i
mitten av ugnen ca 15 min. Servera med pressad potatis
Lax i folie
En halv laxfilé lägges i folie. Smör, dill och persilja på båda
sidorna
Peppra och salta något
På grillen ca 15 min eller i ugn ca 30 min.
Servera med Hollandaisesås och nypotatis
Laxfilé i folie med citronmeliss och limesmör
8 person(er)
Ingredienser
1,2 kg skinnfri laxfilé
120 rumstemererat smör
1 tsk socker
Skal av 2 lime
Saft av 1 lime
1 kruka citronmeliss
1 kruka basilika
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
Tillagning
1. Tänd
grillen.
2. Skär laxen i bitar.
3. Lägg smöret i en bunke, blanda i socker, skal och saft från limen. Riv folie
i bitar 30x25 cm. Lägg citronmeliss och basilika i botten på folien. Lägg sedan
på laxen. Salta och peppra. Fördela limesmöret över laxen.
4. Knyckla ihop folien till påsar. Lägg påsarna på grillen och grilla 6-8
minuter.
Lax i ugn med vinsås
Det här behövs till 2 port:
2 bitar färsk laxfilé, à 150 g
salt, vitpeppar
1 msk dill, hackad
Sås:
2 dl Kelda lagalätt
1 1/2 msk Maizena ljus redning
2 msk torrt vitt vin eller 1 msk pressad citron
salt, peppar
Servera med:
kokt fullkornsris
kokta sockerärtor och gröna ärtor eller broccolibuketter
Gör så här:
1. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra, och strö
över hackad dill. Stek fisken mitt i ugnen, ca 15 minuter.
2. Blanda lagalätt, redning och vin i en kastrull. Vispa såsen medan den
kokar, ca 3 minuter.
3. Smaka av med salt och peppar. Servera laxen med kokt fullkornsris
blandat med kokta sockerärtor och gröna ärtor.
Laxfilé med aprikoser, bulgur och yoghurt
Ingredienser 4 portioner
4 frysta laxfiléer (à
125 g)
4 port bulgur
1 rödlök
10 torkade aprikoser
2 msk pressad citronsaft
2 msk olivolja
1 msk olja
salt och peppar
1 dl matyoghurt
till servering
Gör så här
- Tina
laxfiléerna.
- Tillaga
bulgur enligt anvisning på förpackningen.
- Skala
och finhacka löken. Strimla aprikoserna.
- Blanda
bulgur med lök, aprikoser, citronsaft och olivolja. Krydda med salt och
peppar.
- Stek
laxen 2-3 minuter på varje sida i oljan i en stekpanna. Krydda med salt
och peppar.
- Servera laxen med bulgur, sallad och matyoghurt
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Laxpanna
Lättlagad och läcker laxpanna med champinjoner och smak av vitlök, vitt
vin, saffran och chili, som ger rätten lite sting. En förträfflig
smakförnimmelse som passar såväl till vardag som till fest. Servera gärna med
ris eller pasta.
Ingredienser 4 portioner
500 g skinn- och benfri laxfilé
200 g små färska champinjoner
1/2 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
2 msk smör- och rapsolja
1/2 g saffran
2 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
4 dl vatten
1 msk konc fiskfond
1 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
ev maizenaredning
pasta elller fullkornsris till servering
Så här gör du
1. Skär laxen i 2 cm
stora tärningar. Borsta och ansa svampen. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
Skala och hacka vitlöken.
2. Hetta upp smör- och
rapsolja i en traktörspanna och häll i saffran. Tillsätt svamp, chili och lök
och fräs ett par minuter under omrörning.
3. Tillsätt tomatpuré och
rör om. Häll i vin, vatten, fond och crème fraiche. Låt småkoka utan lock i 4-5
minuter.
4. Lägg i laxtärningar
och låt koka ytterligare 5 minuter tills de precis är genomkokta. Smaka av med
salt och peppar och servera med nykokt pasta eller fullkornsris. Låt var och en
strö över lite Gremolata.
Tips
Grytan kan redas med lite maizena redning för simmigare konsistens.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Laxpaté 500 gr färsk laxfilé 300 gr gravlax 2 äggulor 1 msk potatismjöl 3 dl vispgrädde Salt & peppar Smör |
TILLAGNING
1. Skär den färska laxen
i bitar.
Lägg den färska laxen, ägg, potatismjöl, vispgrädde och kryddor i en mixer och
mixa till en slät smet.
2. Sätt på ugnen på 175
grader och smöra en patéform.
3. Skär gravlaxen i
stavar eller tunna skivor. Varva gravlaxskivorna/stavarna och laxsmeten i
patéformen.
4. Fyll en plåt med
vatten och ställ patéformen däri. Täck patéformen med aluminiumfolie och grädda
patén i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
5. Servera laxpatén kall,
gärna med en kall god örtsås.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Laxschnitzel med fräst bladspenat och pressad potatis
Det här behöver du:
600 g laxschnitzel
100 g philadelfia ost
gräslök
skalet från en halv riven citron
salt och peppar
smör till stekning
Skär filén i tunna skivor , snett från den tjocka delen mot den tunna.
Lägg ut schnitzlarna bredvid varandra, salta och peppra. Blanda philadelfiaosten
med finklippt gräslök, citronskal, salta och peppra. Bred på fyllning på
schnitzlarna och lägg sedan ihop dem två och två. Stek dem hastigt i en
stekpanna eller lägg dem i en smord eldfast form och tillaga dem i 200 gr varm
ugn i 5-10 min.
Servera med lite fräst bladspenat och pressad potatis. Vill ni ha någon sås
till så kan passar det bra med citronsås till.
Laxfjäril på grönsaksbädd med citronsmak 4 personer
150—175 gr per person
1/2 dl vetemjöl
2 msk smör
Grönsaker:
50 gr sockerärtor
1/2 knippa rädisor
4 späda morötter
2 salladslökar
1 rödlök
75 gr smör
2 citroner
2 dl vitt vin
Salt och peppar
Vänd laxfiléerna i vetemjöl. Skär grönsakerna i olika former. Smält smöret.
Lägg i grönsakerna och låt puttra utan att brynas. Tillsätt saften av citronerna
och vitt vin och låt koka ihop några minuter under omröring. Smaksätt med salt
och peppar. Smörstek laxen, panerad i mjöl medan grönsakerna puttrar.
Dekorera med litet forellrom och gräslök och servera med grönsakerna.
Lax på en bädd av mandelspenat
Ingredienser 4 port
4
bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 500 g
25 g mandelspån
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
200 g bladspenat
2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet äpple, dill, curry
Gör så här
Rosta
mandeln i en torr, varm stekpanna tills den är ljusbrun. Ta upp den. Salta och
peppra laxen. Stek den i smör i stekpannan ca 5 min på varje sida. Ta upp laxen
och fräs spenaten hastigt i smör. Lägg laxen på spenaten och strö över mandeln.
Värm crème fraiche i en kastrull. Servera laxen med såsen och kokt potatis.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________--
LÅGTEMPAD LAX MED SVAMP I DILL 1min 4 portioner
4 bitar skinnfri lax à 150 g
1 msk olivolja
1 citron, skalet
400 g blandsvamp (tex kantareller,
champinjoner och shiitake)
Smör till stekning
2 msk hackad dill
Salt och svartpeppar
Rom
Dill
Gör så här:
Gnid in laxen med salt, peppar, olivolja och citronskal. Stick in
termometern i fiskens mitt, täck formen med plastfolie och baka i
ugnen på 100°C till en innertemperatur på 40°C. Stek svampen i smöret, tillsätt dill innan servering.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med lite rom och dillvippor
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
KUMMINBAKAD LAX MED SPARRIS
En underbart enkel beredning som ger laxen en lite salt-söt smak med
härliga undertoner av kummin. För 6-8 personer
11/2 kg färsk vit sparris
1 citron, juicen
1 Tsk socker
11/2 kg laxfilé(utan skinn och ben)
1 tsk socker
1 tsk salt, 2 krm nymalen vitpeppar
1 msk kumminfrön
1. Skala sparrisen noggrant och skär av ca 3 cm av stjälkarna.
2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten med citronjuice och socker.
Lägg i sparrisen, sätt på ett lock och koka på svag värme i 10 minuter. Låt
sparrisen svalna i kastrullen med kokspadet.
3. Sätt ugnen pa 225°C. Skär 8 jämnstora bitar lax a ca 180 grader och lägg
dem i en uqnssäker form.
4. Rör ihop socker, salt, vitpeppar och kumminfrön. Strö blandningen över
laxbitarna och låt dem stå ca 10 minuter.
Ställ in 10-12 minuter i ugnen. Ta ut och låt vila ett par minuter.
5. Lägg upp laxbitarna på ett fat tillsammans med den varma/ljumna
sparrisen.
Servera med nobissås och kokt potatis eller ris.
Nobissås
2 ägg
1 tsk salt
2-3 krm nymalen vitpeppar
2 msk rödvinsvinäger
2-3 msk finhackad schalottenlök eller purjolök
1/2 tsk finhackad vitlök
1 tsk dijonsenap
4dlolja
2 msk finskuren gräslök
1. Lägg ner äggen i kokande vatten i ca 2 minuter. Kyl snabbt av dem i
kallt vatten.
2. Blanda salt, peppar, vinäger, schalottenlök, vitlök och senap i en skål,
3. Knäck äggen, skrapa ut hela innehållet och vispa ihop med de övriga
ingredienserna.
4. Tillsätt oljan lite i taget, under vispning. Avsluta såsen genom att
blanda i den
finskurna gräslöken. Smaka av med mer salt och peppar.
Peppargrillad laxfilé
Tilltalande och kryddig är denna peppargrillade laxfilé. Peppar av olika
sorter; svart, grön och rosé krossas med grovsalt och timjan. Filéerna rullas i
den fylliga kryddblandningen och halstras över het glöd. En sagolikt superb
laxrätt.
Ingredienser 10 portioner
10 laxfiléer
Kryddblandning
2 msk svartpeppar
2 msk grönpeppar
2 msk rosépeppar
2 msk timjan
2 msk grovsalt (eller gourmetsalt)
Så här gör du
1. Pepparblandning: Stöt grönpeppar och
svartpeppar i en mortel, tillsätt rosépeppar och stöt ihop. Blanda i timjan och
salt.
2. Rulla laxen i kryddorna.
Halstra laxen runt om över het glöd.
3. Servera gärna
tillsammans med Tomat- och paprikasallad med
italiensk dressing.
Saffranslax
Gör så här
Hetta upp
olja i en rymlig panna. Bryn paprika, lök och saffran 2–3 minuter. Tillsätt
grädde och ättika.
Salta och
peppra laxen och lägg ner den i såsen. Koka 5 minuter. Dra åt sidan och låt stå
under lock ytterligare 5 minuter.
Servera med
till exempel danskt rågbröd.
1 urkärnad klyftad röd paprika
1 strimlad gul lök
0,5 g saffran, 1 pkt
2 dl grädde
1 tsk ättika (12 %)
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
600 g lax i stora kuber
danskt rågbröd t ex
Saltbakad lax
Antal portioner: 4
Ingredienser
2 hg färsk laxsida med skinn per person
2 kg grovt salt
5 st
mandelpotatisar per person
klippt gräslök
5 st körsbärstomater per person
Olivolja
Flingsalt
Romsås
1 dl turkisk youghurt per person
40 g mixkaviar per person
1 msk rödlök, finhackad per person
Gör så här
1.
Täck botten på en
ugnseldfast form med grovt salt. Lägg på laxen med skinnsidan uppåt. Baka i 200
grader ugn i cirka 20-30 minuter beroende på tjocklek. Ta bort skinnet och vänd
laxen och borsta bort det grova saltet som fastnat. Skär i bitar och lägg upp.
Skala, salta och koka potatisen . Pressa och garnera med en nypa gräslök. Värm
olja i stekpanna och fräs tomaterna i några minuter. Lägg upp och garnera med
en nypa flingsalt.
2.
Romsås: Blanda
turkisk youghurt, mix kaviar och finhackad rödlök i en skål. Lägg upp på faten.
Resten serveras i skål på bordet
Senapsgriljerad helstekt laxfilé med
portvinssås 1 1/2 kg laxfilé |
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sotad fjordlax med sötpotatiskompott
En gudomligt sotad fjordlax med vitlök- och sherrydressing som ringlas över
en läcker sötpotatiskompott. Stekt lök och citronlag ger grönsakerna
fantastiska smaker som passar utmärkt till den salta laxen.
Ingredienser 4 portioner
600 g sötpotatis
1 stor citron
2 msk florsocker
1 stor rödlök
2 msk olivolja
1 dl hackad bladpersilja
700 g laxfilé (med skinn)
Dressing
2 msk olivolja
1 msk sherryvinäger
1/2 msk brun farin
2 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
salt
nymalen peppar
Så här gör du
1. Koka den skalade
potatisen mjuk i saltat vatten.
2. Grovriv skalet av
citronen och pressa ur saften, spara 2 msk till dressingen (för 4 port). Koka
ihop skal och saft med florsocker tills det blir en simmig lag.
3. Skala och skiva
rödlöken. Ta undan lite till garnering. Stek löken lätt i olivoljan. Mosa
potatisen och tillsätt lök, citronlag med skal och persiljan. Varmhåll.
4. Dressing: Blanda alla
ingredienser till dressingen. Pressa i vitlöken.
5. Dela laxen i 4 bitar
(för 4 port). Halstra dem hastigt på hög värme i stekpanna med lite grovt salt,
3-4 minuter på var sida.
6. Värm på dressingen så
att den blir ljummen och servera laxen med potatiskompott och dressing.
Timjan- och citronlax med
pestobulgur
Ingredienser 4
portioner
1 kg laxfilé i
bit med skinnet kvar
3/4 dl finhackad timjan
1 tsk salt
2 krm peppar
finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron
1 msk olivolja
Pestobulgur
2 dl bulgur
1/2 rödlök
10 körsbärstomater
1 dl pesto
1 krm peppar
ev hackad bladpersilja
till garnering
2 dl matyoghurt
(10%)
Finrivet skal av 1/2 citron
1/2 dl finhackad timjan
1 krm salt
1 krm peppar
Gör så här
- Sätt
ugnen på 200°C.
- Lägg
laxen i en ugnssäker form. Strö över timjan, salt, peppar och citronskal.
Spara lite timjan och citronskal till garnering. Ringla över citronjuice
och olja.
- Ställ
in i ugnen 20–25 minuter.
- Pestobulgur: Koka under tiden bulgurn
enligt anvisning på förpackningen.
- Skala
och finhacka löken. Halvera tomaterna. Blanda den varma bulgurn med pesto,
rödlök och tomater. Krydda med peppar.
- Timjanyoghurt: Mixa ihop ingredienserna till
timjanyoghurten med stavmixer. Krydda med salt och peppar.
- Servera
laxen med bulgur sallad och timjanyoghurt. Strö timjan och citronskal över
laxen och garnera ev bulgursalladen med persilja.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ugnsbakad lax med champagnesås
Ingredienser
1,2 kg laxfilé utan skinn
2 tsk salt
1 knippa dil
1 knippa persilja
1 krm nymald vitpeppar
CHAMPAGNESÅS 2 st schalottenlök 1 msk smör 37 cl champagne ½ liter vatten 1 msk koncentrerad grönsaksfond 1 msk hummerfons 1 st lagerblad 2,5 dl matlagningsgrädde 2 msk maizena majsstärkelse ½ tsk salt |
MOS 2 kg mjölig potatis 2 tsk salt 50 gr smör 4 dl mellanmjölk 200 gr kallrökt lax 1 knippa dill 1 tsk salt |
SALLAD 3 st apelsiner 300 gr sockerärtor 4 st selleristjälkar 1 plt ärtskott ½ tsk salt |
Laxen
serveras som en lite tillplattad tournedos, en form man uppnår genom att låta
två filébitar omfamna varandra. Potatismos, sås och lax kan förberedas i god
tid.
Gör så här
1.
Sås:
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör under omrörning tills den blir lite
glansig.
2. Tillsätt champagne, vatten, grönsaks-, hummer-, fiskfond och lagerblad. Koka
såsen utan lock tills drygt 5 dl återstår.
3. Vispa under tiden ihop grädde och majsstärkelse. Sila av löken och blanda
såsen med gräddblandningen. Låt såsen sjuda utan lock ca 2 min. Smaka av med
salt. Hit kan förberedas.
4. Mos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den i saltat vatten
tills den är riktigt mjuk. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen med smör och
mjölk. Mixa slätt och luftigt med elvisp. Smaka av med salt. Tänk på att laxen
också bidrar med sin sälta.
5. Hacka lax och dill. Banda ner det i moset strax före servering.
6. Lax: Sätt ugnen på 150°. Hacka dill och persilja. Skär laxen i ca 2 cm
tjocka skivor som väger ca 75 g styck. Lägg dem två och två enligt bilden och
knyt ett hushållssnöre runt midjan på var och en.
7. Salta laxen på båda sidor och lägg dem på bakplåtspapper i långpanna. Fyll
mellanrummet mellan filéerna med dill och persilja. Strö över peppar. Hit kan
förberedas. Tillaga laxen mitt i ugnen 10-12 min (58° innertemperatur) före
servering.
8. Sallad: Skala apelsinerna med vass kniv så allt vitt skal försvinner. Skär
ut
hinnfria
klyftor. Ansa ärterna och koka dem någon minut. Kyl omedelbart i iskallt vatten. Låt dem rinna av väl. Ansa
sellerin och skär den i tunna skivor. Blanda apelsinklyftor, ärter eller bönor,
selleri och ärtskott. Smaka av med salt.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ugnsbakad lax på salt med småpotatis 4 portioner
700 g lax med skinn, gärna fjällad
600 g potatis, ”Smått & gott”
2 st paprikor, röda
5 dl grovt salt
rosmarin
1 dl olivolja
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Häll grovsaltet på en plåt och lägg på både potatis och paprikor. Baka i ugn i ca 20 min.
3. Paprikorna lyfts ut, skalas och mixas därefter med salt, peppar och
olivolja.
4. Rosmarinkrydda laxen och baka tillsammans med potatisen på saltbädden i
ytterligare 10-15 m
Ugnsbakad Lax
4 port lax
3 msk Touch of Taste Hummerfond
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
2,5 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
1 msk röd stenbitrom
1 msk dill, finklippt
Peppar
Tillagning
Sätt ugnen på 200ºC.
- Lägg laxen i ugnsfast form och peppra.
Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull.
- Häll såsen över laxen och
tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 30 minuter.
- Strö dill och rom över
laxen.
Servera med pressad potatis
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ugnsbakad lax med
kryddigt täcke
400 gram lax
1 dl fiskbuljong
1 skiva(or) vitt bröd
1 tsk salt
1,5 dl parmesanost,
riven
2 dl örtkryddor,
färska
vitpeppar, malen
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg laxbitarna
i en form och häll i vin eller buljong.
3. Smula brödet i en bunke och blanda med ost,
örtkryddor, salt och peppar.
4. fördela
blandningen på laxbitarna. Sätt in i ugnen ca 20 min.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ugnsstekt lax med curryremoulad
Ingredienser 4 portioner
4 bitar laxfilé (à
ca 150 g)
2 äpplen
1/2 purjolök
1 msk smör eller margarin
1 1/2 tsk curry
1 burk pickles (à ca 400 g)
2 dl matlagningsyoghurt
salt och peppar
Gör så här
- Tina
laxen om den är fryst.
- Sätt
ugnen på 150˚C.
- Lägg
laxen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Sätt in mitt i
ugnen och stek till innertemperatur är 56˚C.
- Skär
äpplena i tärningar ca 2x2 cm och skiva purjolöken. Smält matfettet och
rör ner curryn. Stek äppeltärningarna och purjolöken.
- Häll av
spadet från picklesen och vänd ner den och låt allt bli varmt. Rör sist
ner matlagningsyoghurten, smaka av med salt och peppar. Servera laxen med
- currysås,
pressad potatis och spenatsallad med cashewnötter.
Alla kan behöva lite lyx i vardagen och inget passar då bättre än denna
delikata lax med tre olika skålar mumsig dressing! Rör ihop dina krämiga och
salta dressingar under tiden laxen tillagas och servera dem sedan med en fräsch
grönsallad och lax.
Ingredienser 4 portioner
4 laxfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g körsbärstomater
1 pkt minimozarella
2 msk hackad, färsk basilika
olivolja
flingsalt
Pestosås
1 1/2 msk pesto
1 dl lättcrème fraiche
Sweet chilisås
1 1/2 msk sweet chilisås
1 dl lättcrème fraiche
100 g hackade oliver
2 msk kapris
Tillbehör
ugnspotatis eller pasta
grönsallad
Västerbottenslax m. ljummen potatissallad & romsås
4 portioner
600 g laxfilé skinn- och benfri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2-3 msk vetemjöl
1 st ägg, uppvispat
125 g västerbottensost, finriven 1
msk smör, till stekning
Potatissallad:
600 g färskpotatis
200 g grön sparris, färsk
200 g sockerärter
1 msk smör
1 dl dill, hackad
0,5 tsk salt
Romsås:
2 dl gräddfil
100 g löjrom, eller sikrom
1 dl gräslök, fint skuren
1 krm salt
0,5 krm peppar, nymald
1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i
lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen
och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen ca 2-3 min och sockerärterna ca
1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.
2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt om i
vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en panna med
släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor.
Hit kan förberedas.
4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt
genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller har
kallnat.
5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med
sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Örtbakad hel
lax i folie med vitlök, persiljepotatis och fräsch sallad | |||||||||||||||||||||||
|
|
Örtmarinerade laxmedaljonger
1 kg skinn
och benfri lax | ||||
|
|
|
|
|
1. Sätt
ugnen på 200 grader.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ | ||
|
|
|
Grav
lax
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Gravad lax
Ingredienser
1 kg färsk lax,
mittbiten
1/2 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
1/2 dl grovhackad dill
Gör så här
Frys laxen minst 2 dygn innan den gravas. Filea laxen
och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar. Blanda samman salt, socker
och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen. Lägg
ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i
en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen
4-5 gånger under tiden.
Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller
en kniv med tunt långt blad.
HONUNGSGRAVAD LAX MED ROTFRUKTER OCH ÄPPELYOGHURT 4 portioner
600 g laxfilé utan skinn
2 msk honung
2 msk salt
600 g skalade rotfrukter (tex palsternacka, morot och rotselleri)
1 msk plockad timjan
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Äppelyoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk äppeljuice
1 äpple skuret i tärningar
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Gnid in laxen med honung och salt. Låt ligga ett dygn i kylen. Skiva
upp
innan servering. Skär rotfrukterna i oregelbundna bitar.
Baka i ugnen med timjan och olivolja på 175°C ca 35 minuter. Låt svalna. Smaka av med salt och peppar. Blanda ingredienserna till Yoghurten och smaka av med salt och peppar.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hemrimmad lax med dillstuvad potatis 6 personer
1 kg lax
1 stor knippa dill
1 msk socker
1 1/2 tsk krossad vitpeppar
1 msk salt
Skrapa laxen och torka den ren men skölj den inte. Skär bort
alla ben men låt skinnet sitta kvar. Blanda socker, peppar och
salt och gnid in laxen med detta. Lägg ihop laxhalvorna med
rikligt med dill emellan. Placera laxen i en form och täck med
en tallrik. Ställ en lätt tyngd ovanpå. Ställ laxen svalt i ett dygn.
Vänd den ett par gånger och fyll på med färsk dill. Skrapa bort
kryddorna och skär laxen i tunna sneda skivor. Garnera med dill.
Dillstuvad potatis
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4-5 dl tunn grädde
8-10 medelstora kokta potatisar
1 tsk salt
Vitpeppar
Dill
Smält fettet och rör ner mjölet, häll i grädden lite i sänder. Koka såsen några minuter. Rör då och då. Skiva den kokta potatisen och blanda den försiktigt med såsen och låt potatisen bli genomvarm. Smaksätt med salt och peppar och mycket finhackad dill.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lättrökt chiligravad lax
Hel laxsida är tacksamt att grilla. Speciellt om man
först gravar den med socker, röksalt, enbär och chiliflakes. Bjud gärna med en
fräsch färskpotatissallad.
Ingredienser 8
portioner
1,8kg laxfilé
med skinnet kvar
1 dl socker
1/2 dl röksalt eller vanligt salt
1 msk chiliflakes
2 msk enbär
- Rör ihop socker, salt och chiliflakes. Om du
använder röksalt behöver det mortlas först. Grovhacka enbären och tillsätt
dem.
- Gnid in laxens ovan- och undersida med kryddorna.
Lägg i en plastpåse. Låt stå i rumsvärme ca 1 timme tills salt- och
sockerblandningen löst sig. Ställ in i kylen över natten (blir gott även
om den får stå endast ett par timmar).
- Se till att grillen inte är alltför het. Lägg
laxsidan på ett ark aluminiumfolie med skinnet nedåt på grillen. Sätt på
locket och tillaga ca 20 minuter beroende på tjocklek. Det går även
att tillaga laxen i ugn i 150°C ca 20 minuter.
- Servera gärna tillsammans med tillbehören Ananas- och chilisalsa, Picklad rödlök, Tomatsalsa och Avokadoröra.
Peppargravad lax med ägg och
gräslök
Ingredienser 8
portioner
700 g laxfilé
med skinn (fryst i minst 3 dygn, tinad)
1 1/2 tsk rosépepparkorn
1 1/2 tsk svartpepparkorn
1 1/2 tsk vitpepparkorn
1 tsk grönpepparkorn
(torkade)
0,8dl socker
0,8dl salt
2 hårdkokta ägg
1 dl finhackad gräslök
Gör så här
- Mortla pepparkornen fint. Blanda med socker och
salt. Gnid in detta på laxens köttsida. Lägg i dubbla plastpåsar och knyt
ihop. Låt ligga i kylen 1 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.
- Ta upp laxen och torka av köttsidan med
hushållspapper. Skär i tunna skivor, lägg upp på ett fat.
- Skala och finhacka äggen. Blanda med gräslöken.
Strö blandningen på den uppskivade laxen. När laxen är färdiggravad klarar
den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går även bra att frysa.
Pernod-och rosépeppargravad lax
Ingredienser:
1
kilo lax
1 ½
dl jodfri salt
1 ½
dl strösocker
1
tsk krossad vitpeppar
1
msk krossad rosépeppar
1
msk majsolja
½ -
1 dl Pernod
Gör så här:
- Snitta skinnet lätt.
Blanda salt, socker och pepparsorter. Gnid in filéerna med olja, Pernod
och därefter kryddblandningen. Lägg i ihop filéerna med skinnsidan utåt i
en rymlig plastpåse. Ställ i kylen i minst 1 dygn. Vänd några gånger under
tiden.
Skär den
färdiggravade laxen i tunna skivor och stänk över lite Pernod vid serveringen.
Garnera me rosépeppar’
Snapsgravad lax
Häll snapsen på den gravade laxen i stället för i
strupen. Här väljer vi O.P. Andersson och förstärker smaken med stötta
fänkålsfrön och citronskal. En upphottad klassiker!
Ingredienser 10
portioner
ca 1 1/2 kg laxfilé
med skinn (mittbit)
1 dl socker
5 msk salt
1 msk grovstött vitpeppar
2 msk stötta fänkålsfrön
1 1/2 dl O P Anderson
(snaps)
Garnering
1 msk stötta fänkålsfrön
finrivet citronskal
dillvippor
citronklyftor
Gör så här
- Upp till 1 månad före festen: Dela laxfilén i 2 bitar. Lägg
dem med skinnsidan ner på ett fat.
- Blanda socker, salt, peppar och fänkålsfrön. Gnid
in filéerna med hälften av blandningen. Häll över brännvinet. Strö över
resten av sockerblandningen.
- Lägg ihop laxbitarna, köttsida mot köttsida. Lägg
i dubbla plastpåsar, häll på lagen och knyt ihop. Låt laxen ligga i kylen
på ett fat i 2 dygn. Vänd påsen 3–4 gånger under gravningen.
- Häll bort saltlaken. Skrapa av kryddorna. Förvara
i frysen i minst 3 dygn.
- Tidigt på festdagen: Ta fram laxen och låt tina i
rumstemperatur. Skär laxen i tunna skivor när den fortfarande är lite
fryst. Lägg på ett fat. Ställ i kylen.