Parfait
Hallonparfait
200 g upptinade frysta hallon eller färska om det finns
1 äggvita
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
TILL SERVERING
färska hallon
lite mynta
Gör så här
Mosa
hallonen med hjälp av en gaffel, eller kör dem i en
matberedare.
Vispa samman äggvita och florsocker i en bunke.
Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills massan är tjock,
det tar ca 3 minuter.
Låt massan kallna. Vänd ner hallonen och rör om.
Vispa grädden. Vänd ner den i smeten så att allt blandas.
Lägg plastfilm i en avlång sockerkaksform, ca 1 1/2 liter. Häll i smeten. Täck
med plastfilm och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Servera med några hallon och garnera med mynta
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hjortronparfait
3 dl hjortron eller hjortronsylt (ca 400g)
4 st äggula(or)
1 dl socker (halva mängden om sylt används)
0,5 dl vatten
4 dl vispgrädde
4 cl hjortronlikör
Tillagning
Receptet ger ca 12 bitar parfait.
1. Blanda äggulor, socker
och vatten i en bunke. Ställ bunken i vattenbad på spisen och vispa kraftigt
tills krämen tjocknar och blir vit och porös.
2. Låt krämen kallna i kallt vattenbad under
vispning.
3. Vispa grädden så att den
blir fast men var försiktig så att den inte blir för hård och spricker. Rör ned
grädden i krämen tillsammans med de mosade bären (sylten).
4. Häll ner krämen i en springform med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter, eller små portionsformar). Botten ska vara täckt med plastfolie. Ställ i frysen ca 4 timmar.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Parfait med olika smaker 6 portioner
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 liters form
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker riktigt vitt
och pösigt så att sockerkornen försvinn Vispa grädden tjock och krämig men inte
alltför hårt. Rör ner önskad smaksättning i ägg och sockerblandningen. Vänd ner
grädden med stora luftiga tag.
Klä insidan av formen med plastfolie. Häll i
parfaitsmeten och täck formen med aluminiumfolie. Ställ in formen i frysen
minst 4 timmar. Låt parfaiten stå i kylskåp i 30 minuter före servering. Stjälp
då upp den och dra av plastfolien.
Smaksättningar:
Likörparfait: Tillsätt
2 msk likör eller någon spritsort
Chokladparfait: Smält
80 gr mörk choklad i ½ dl mjölk och rör ner ägg- och sockerblandningen i
omgångar.
Kaffeparfait: Tillsätt ½ msk pulverkaffe + 2 msk kokande vatten.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lingonparfait på
marängsockel
Köp färdig maräng.
Mixa 350 gr lingon
med 175 gr socker
Vispa 4 äggulor med
60 gr socker i vattenbad. När krämen tjocknat, ta den från värmen och vispa den
kall.
Vispa 4 dl vispgrädde
och blanda med äggkrämen.
Blanda ner
lingonmixen i gräddvispet. Fyll portionsformar och ställ i frysen 3-4 timmar
eller över natten.
Ta parfaiten ur
frysen ca 20 minuter före serveringen.
Lägg parfaiten på
marängsockeln och droppa lingon eller åkerbärslikör över
Garnera med lingon
och citronmeliss
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vit nougatparfait med björnbärscoulis 6 portioner
Nougat:
75 gr hasselnötter
5 msk strösocker
2 msk vatten
1 tsk pressad citronsaft
Parfait:
3 äggvitor
1 tsk pressad citronsaft
1 msk honung
1 ½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 liters form
Björnbärscoulis:
300 gr björnbär
½ dl vatten
¾ dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
Sätt ugnen på 200°
Nougaten
Lägg hasselnötterna på en ugnsplåt och sätt plåten
mitt i ugnen tills nötskalen blir mörkbruna och skalet börjar lossna, ca 10
minuter. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av det mesta av skalen. Blanda
socker, vatten och citronsaft med nötterna i en kastrull. Koka under omrörning
tills nötterna är täckta av brun nougat.
Låt den inte bli för brun, Häll upp den på ett bakplåtspapper och låt
den kallna.
Parfaiten
Blanda äggvitor, citronsaft, honung och socker i en
rostfri kastrull. Vispa om ordentligt. Sätt den i en kastrull med sjudande
vatten och värm smeten under ständig vispning tills den når en temperatur
av 50-60°, använd hushållstermometer.
Flytta bunken från värmen och vispa till en tjock marängliknande smet.
Krossa nu hasselnötsnougaten grovt genom att hacka med
en stadig knoiv. Blanda ner nougaten i smeten med en sked. Ställ i kylen för
att kallna. Vispa grädden till lätt skum och vänd ner den i parfaitblandningen
tills en luftig smet.
Klä formen invändigt med plastfolie. Häll i parfaiten
och täck med aluminiumfolie. Låt stå i frysen i minst 5 timmar.
Björnbärssåsen
Mixa bären och passera dem genom en sikt. Koka upp
vatten, socker och citronsaft och bland purén till en sås.
Ta ur formen från frysen, doppa den i ljummet vatten
och stjälp upp den på papper. Dra i folien så parfaiten lossnar.
Skär i vackra skivor med en vass kniv som doppats i
varmt vatten.
Placera dem på assietter och servera björnbärscoulis
till.
Punschparfait med mandeltäcke och rårörda blåbär
Ingredienser 8 portioner
Mandeltäcke
200 gr
mandelmassa
2 ägg vitor
2 msk mandelspån
Parfait
¾ dl punsch
75 gr mörk
choklad
1 vaniljstång
5 äggulor
1 1/3 dl socker
5 dl vispgrädde
Gör så här
- Dagen
före nyårsafton: sätt
ugnen på 275°C.
- Riv
mandelmassan grovt. Mixa mandelmassan i matberedare eller med stavmixer
tillsammans med äggvitorna ca 3 minuter till en slät smet.
- Lägg en
1 1/2 liter stor brödform med ovansidan ner mot ett bakplåtspapper (för 8
port). Rita längs med kanten av formen.
- Spritsa
eller bred ut mandelsmeten på bakplåtspapperet. Strö på mandelspån. Ställ
i frysen ca 10 minuter.
- Grädda
mandelbottnen 6–8 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
- Parfait: finhacka chokladen. Dela
vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- Vispa
äggulor, vaniljfrön, socker och punsch 2–3 minuter med elvisp.
- Vispa
grädden fast. Rör ner den i äggsmeten och blanda med chokladen.
- Klä
brödformen med plastfolie. Fyll formen med parfaitsmeten. Avsluta med att
lägga på mandeltäcket med ovansidan uppåt, skär ev bort lite av kanten så
att mandeltäcket passar. Ställ i frysen minst 8 timmar före servering.
strax före servering:
lyft upp parfaiten ur formen och ta bort plastfolien. Skär parfaiten i skivor. Servera med rårörda blåbär och färsk frukt och bärsallad
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________