Parfait

 

 

 

Hallonparfait Receptbild - Allt om Mat

Hallonparfait

200 g upptinade frysta hallon eller färska om det finns

1 äggvita

1 dl florsocker

3 dl vispgrädde

TILL SERVERING

färska hallon

lite mynta

Gör så här

Mosa hallonen med hjälp av en gaffel, eller kör dem i en matberedare.
Vispa samman äggvita och florsocker i en bunke.

Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills massan är tjock, det tar ca 3 minuter.
Låt massan kallna. Vänd ner hallonen och rör om.
Vispa grädden. Vänd ner den i smeten så att allt blandas.
Lägg plastfilm i en avlång sockerkaksform, ca 1 1/2 liter. Häll i smeten. Täck med plastfilm och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Servera med några hallon och garnera med mynta

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Hjortronparfait

3 dl  hjortron eller hjortronsylt (ca 400g)

4 st  äggula(or)

1 dl  socker (halva mängden om sylt används)

0,5 dl  vatten

 4 dl  vispgrädde

4 cl  hjortronlikör

Tillagning

Receptet ger ca 12 bitar parfait.

1.    Blanda äggulor, socker och vatten i en bunke. Ställ bunken i vattenbad på spisen och vispa kraftigt tills krämen tjocknar och blir vit och porös.

2.     Låt krämen kallna i kallt vattenbad under vispning.

3.    Vispa grädden så att den blir fast men var försiktig så att den inte blir för hård och spricker. Rör ned grädden i krämen tillsammans med de mosade bären (sylten).

4.     Häll ner krämen i en springform med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter, eller små portionsformar). Botten ska vara täckt med plastfolie. Ställ i frysen ca 4 timmar.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Parfait med olika smaker 6 portioner

4 äggulor

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

1 liters form

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt så att sockerkornen försvinn Vispa grädden tjock och krämig men inte alltför hårt. Rör ner önskad smaksättning i ägg och sockerblandningen. Vänd ner grädden med stora luftiga tag.

Klä insidan av formen med plastfolie. Häll i parfaitsmeten och täck formen med aluminiumfolie. Ställ in formen i frysen minst 4 timmar. Låt parfaiten stå i kylskåp i 30 minuter före servering. Stjälp då upp den och dra av plastfolien.

Smaksättningar:

Likörparfait: Tillsätt 2 msk likör eller någon spritsort

Chokladparfait: Smält 80 gr mörk choklad i ½ dl mjölk och rör ner ägg- och sockerblandningen i omgångar.

Kaffeparfait:  Tillsätt ½ msk pulverkaffe + 2 msk kokande vatten.

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Lingonparfait på marängsockel

Köp färdig maräng.

Mixa 350 gr lingon med 175 gr socker

Vispa 4 äggulor med 60 gr socker i vattenbad. När krämen tjocknat, ta den från värmen och vispa den kall.

Vispa 4 dl vispgrädde och blanda med äggkrämen.

Blanda ner lingonmixen i gräddvispet. Fyll portionsformar och ställ i frysen 3-4 timmar eller över natten.

Ta parfaiten ur frysen ca 20 minuter före serveringen.

Lägg parfaiten på marängsockeln och droppa lingon eller åkerbärslikör över

Garnera med lingon och citronmeliss

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Vit nougatparfait med björnbärscoulis 6 portioner

Nougat:

75 gr hasselnötter

5 msk strösocker

2 msk vatten

1 tsk pressad citronsaft

Parfait:

3 äggvitor

1 tsk pressad citronsaft

1 msk honung

1 ½ dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 liters form

Björnbärscoulis:

300 gr björnbär

½ dl vatten

¾ dl strösocker

1 tsk pressad citronsaft

Sätt ugnen på 200°

Nougaten

Lägg hasselnötterna på en ugnsplåt och sätt plåten mitt i ugnen tills nötskalen blir mörkbruna och skalet börjar lossna, ca 10 minuter. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av det mesta av skalen. Blanda socker, vatten och citronsaft med nötterna i en kastrull. Koka under omrörning tills nötterna är täckta av brun nougat.  Låt den inte bli för brun, Häll upp den på ett bakplåtspapper och låt den kallna.

Parfaiten

Blanda äggvitor, citronsaft, honung och socker i en rostfri kastrull. Vispa om ordentligt. Sätt den i en kastrull med sjudande vatten och värm smeten under ständig vispning tills den når en temperatur av  50-60°, använd hushållstermometer. Flytta bunken från värmen och vispa till en tjock marängliknande smet.

Krossa nu hasselnötsnougaten grovt genom att hacka med en stadig knoiv. Blanda ner nougaten i smeten med en sked. Ställ i kylen för att kallna. Vispa grädden till lätt skum och vänd ner den i parfaitblandningen tills en luftig smet.

Klä formen invändigt med plastfolie. Häll i parfaiten och täck med aluminiumfolie. Låt stå i frysen i minst 5 timmar.

Björnbärssåsen

Mixa bären och passera dem genom en sikt. Koka upp vatten, socker och citronsaft och bland purén till en sås.

Ta ur formen från frysen, doppa den i ljummet vatten och stjälp upp den på papper. Dra i folien så parfaiten lossnar.

Skär i vackra skivor med en vass kniv som doppats i varmt vatten.

Placera dem på assietter och servera björnbärscoulis till.

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

 

 

Punschparfait med mandeltäcke och rårörda blåbär

Ingredienser 8 portioner

Mandeltäcke

200 gr mandelmassa

2 ägg vitor

2 msk mandelspån

Parfait

¾ dl punsch

75 gr mörk choklad

1 vaniljstång

5 äggulor

1 1/3 dl socker

5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Dagen före nyårsafton: sätt ugnen på 275°C.
  2. Riv mandelmassan grovt. Mixa mandelmassan i matberedare eller med stavmixer tillsammans med äggvitorna ca 3 minuter till en slät smet.
  3. Lägg en 1 1/2 liter stor brödform med ovansidan ner mot ett bakplåtspapper (för 8 port). Rita längs med kanten av formen.
  4. Spritsa eller bred ut mandelsmeten på bakplåtspapperet. Strö på mandelspån. Ställ i frysen ca 10 minuter.
  5. Grädda mandelbottnen 6–8 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
  6. Parfait: finhacka chokladen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  7. Vispa äggulor, vaniljfrön, socker och punsch 2–3 minuter med elvisp.
  8. Vispa grädden fast. Rör ner den i äggsmeten och blanda med chokladen.
  9. Klä brödformen med plastfolie. Fyll formen med parfaitsmeten. Avsluta med att lägga på mandeltäcket med ovansidan uppåt, skär ev bort lite av kanten så att mandeltäcket passar. Ställ i frysen minst 8 timmar före servering.

strax före servering:

lyft upp parfaiten ur formen och ta bort plastfolien. Skär parfaiten i skivor. Servera med rårörda blåbär och färsk frukt och bärsallad

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

.