Sorbet

Citronsorbet Receptbild - Allt om Mat
Citronsorbet

5dl vatten

2 dl strösocker

Rivet skal av en ½ citron

Saft av en ½ citron

½ dl vitt vin eller cider

1 äggvita

½ dl florsocker

Koka upp vatten, strösocker och rivet skal. Sila från skalet och blanda ner

vin och citronsaft. Kyl blandningen och frys den sedan i ca 2 timmar. Den

skall vara nätt och jämt frusen. Vispa vitan till hårt skum, tillsätt

florsockret och vispa smeten tills den är fast.

Blanda med den frusna massan och lägg upp i glas

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Fruktsorbet (Jordgubb, Hallon, Kiwi, Hjortron) 4 portioner

Ca 1 ¼ dl socker

2 dl bär

2 äggvitor

Lös sockret i det mixade fruktköttet över svag värme. Ta kastrullen från plattan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner vispet i´den kalla fruktmassan. Häll sorbeten i en skål som får stå i frysen ca 2 timmar. Ta ut och rör om flera gånger under infrysningen.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

                     

 
Lime- och jordgubbssorbet

1 dl limejuice

 dl vit baksirap

200 g färska eller frysta jordgubbar

24 isbitar

Gör så här

Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa till en slät massa med lite kristaller i. Häll ner allt i en form, t ex en tom glasburk. Låt stå ca 4 timmar i frysen. Rör om med en sked då och då under de två första timmarna.
Låt stå framme en kort stund innan du skopar upp sorbeten i vackra glas. Servera gärna med färsk mynta och några droppar av en god fruktig likör.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 Citrussorbet1 600x397 Citrussorbet

Frisk Citrussorbet

Ingredienser

3 apelsiner

3 lime

2 citroner

1½ dl socker

6 äggvitor

Gör så här

Pressa saften ur frukterna och blanda med sockret.
(Spar lite strimlat limeskal till garnering.)
Hetta upp sockret i en kastrull så att det smälter, men akta så att det inte bränns!
Låt kallna.
Ställ gärna in blandningen i frysen någon timme så att den blir halvfast.

Skilj äggvitan från gulan och vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör ner det kylda citrusspadet i äggvitan och ställ in i frysen.
Det tar ett par timmar att frysa.
Servera i höga glas med lite strimlat limeskal på toppen.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Svartvinbärssorbet 

 

Svart vinbärssorbet

1 dl socker

1 dl vatten

2 dl svart vinbärssylt eller djupfrysta bär

Koka socker och vatten 5 minuter. Låt lagen kallna

Kör sylten i mixer eller passera den genom sikt. Blanda i sockerlagen

Frys massan. Rör om ibland för att undvika isnålar

När massan är halvfrusen bör den vispas kraftigt. Frys på nytt.

Låt sorbeten stå framme i rumstemperatur i 15 minuter innan den serveras.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Citronsorbet med basilika

Sorbet äts som avslutning på en måltid eller mellan två rätter för att "tvätta" munnen och förbereda smaklökarna för nya smaker.
Ta fram ägget i tid, det går inte att vispa en kall äggvita till ett hårt skum.

Ingredienser till 4 pers. (ca 8 små sorbetkulor)

 

2 dl pressad citronsaft (ca 3 citroner)

8 basilikablad (...och eventuellt 4 till dekoration)

1 äggvita

2 dl vittvin

1 dl socker

Gör en sockerlag genom att snabbt koka upp sockret med 1/2 dl vatten. Låt därefter sockerlagen svalna.

Skölj ägget väl under rinnande vatten (det kan finnas bakterier på skalet) och tvätta händerna. Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum.

Pressa citronerna.

skölj basilikabladen och mixa dom tillsammans med vinet i en mixer. Tillsätt citronsaften och sila blandningen genom en sil så att allt fruktkött och alla basilika bitar silas bort. Blanda därefter i sockret (den flytande sockerlagen) i citronsaften.

Vispa tillsist ner den vispade äggvitan i citronblandningen. Häll blandningen i en plast skål och ställ den i frysen i ca 6 timmar. Rör om i sorbeten en gång i timmen.

Ställ 4 glas (t.ex. cocktail Martini glas) i frysen i ca 15 min. Forma små ovala kulor med hjälp av två skedar och servera sorbeten i de kalla glasen, dekorera eventuellt med ett basilikablad.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Apelsin och citronsorbet

 

Apelsin och citronsorbet

Ingredienser:

2½ dl vatten
2 dl socker
½ dl flytande honung
2 dl färskpressad apelsinsaft
1 dl färskpressad citronsaft
½ krm rosmarinsalt

Instruktioner:

Koka upp vatten, socker och honung, rör om tills sockret löst sig.
Tillsätt de resterande ingredienserna och kör blandningen i en glassmaskin ca 20 min eller tills en fast konsistens uppnåtts.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Italiensk citronsorbet

1 gelatinblad

1 ½ dl strösocker

2 dl vatten

Saften av 2 pressade citroner (1 dl)

2 dl mjölk

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp.. Ta upp gelatinbladet och lägg ner det i den varma sockerlagen. Rör om tills det har smält.  Låt lagen svalna men inte kallna och stelna. Häll ner citronsaft och mjölk. Rör om och frys till sorbet.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vaniljsorbet

1 gelatinblad

1 vaniljstång

2 ½ dl vatten

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl strösocker

1 msk honung

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt vatten, mjölk, socker och honung samt vaniljstången. Koka upp alltsammans. Ta upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma blandningen. Rör om tills det smält. Sila blandningen och låt den svalna. Frys blandningen. Ta ut den några gånge och rör om under infrysningen. (i glassmaskin 30-40 min)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-

Kryddsorbet

Utgå från receptet på italiensk citronsorbet och koka några färska kvistar av t.ex. rosmarin, citronmeliss, pepparmynta, kanelbasilika i sockerlagen. Sila bort kvistarna innan sorbeten fryses.

Sorbet på bärpuré. Följ receptet på citronsorbet men byt ut citronsaft och mjölk mot 1 dl bärpuré och 1 dl vatten.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Grapefruktsorbet

 

Grapefruktsorbet

5 grapefrukter
1 citron
2 dl socker
6 dl vatten
2 äggvitor
Till dekoration:
cocktailbär
citronmeliss

1. Koka upp socker och vatten till en lag och låt den koka i 5 minuter under lock, låt den sedan svalna. Pressa grapefrukt och citron, spara de sex vackraste skalhalvorna. Sila ner saften i sockerlagen, blanda och häll i en form. Ställ i frysen i 4-6 timmar. Vispa igenom sorbeten då och då under frysningen.

2. Skär bort hinnor och rester av fruktköttet ur de sparade skalhalvorna. Lägg sedan skalen i kallt vatten så att de håller sig fräscha tills det är dags att servera. Vispa äggvitorna lätt och blanda ner dem när sorbeten är så gott som genomfryst, efter 2–3 timmar. Vispa det hela lätt och ställ tillbaka i frysen.

3. Före servering vispar du igen och fyller skalhalvorna med sorbeten. Dekorera med cocktailbär eller en kvist citronmeliss.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Mandarinsorbet 4 portioner

Den perfekta desserten efter en middag. Mandariner är som bäst vintertid, men de kan ersättas med satsumas eller klementiner. Du som har glassmaskin kan köra sorbetgrunden i den.

Ingredienser

15 mogna mandariner
1 lime
2 1/2 dl vit sirap eller socker
3 gelatinblad

1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Pressa mandariner och lime och vispa ihop den färskpressade juicen med sirapen. Ta 3 dl av blandningen och värm i en kastrull. (Om du använder socker i stället för sirap, smält sockret tillsammans med 3 dl juice.) Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma vätskan. Slå den varma sorbetgrunden i den kalla och kyl sedan blandningen.

2. Häll blandningen i en plastbunke med lock, ställ den i frysen i 4–6 timmar och låt den frysa helt.

3. Stjälp upp den frysta massan på en skärbräda och dela den i bitar. Kör bitarna, några i taget, i matberedare till sorbetkonsistens. Servera genast.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Champagnesorbet (efterrätt) 

 

Champagne – eller vinsorbet 4-6 portioner

1 gelatinblad

1 dl vatten

1 ½ dl strösocker

3 dl champagne eller rött eller vitt vin

½ dl pressad citronsaft

1 tsk cognac

1 äggvita

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp vatten och socker tills sockret smält.

Ta upp gelatinbladet ur blötläggningsvattnet och smält det i sockerlagen. Låt lagen svalna.

Tillsätt champagne eller annat vin, citronsaft och cognac.

Vispa äggvitan lätt och vänd ner den i blandningen.

Frys i glassmaskin 30-40 minuter eller sätt in i frysen. Ta ut den då och då och rör om.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________