Piraya
I gruppen finns både köttätare och växtätare. Pirayorna är närbesläktade med tetrorna. Flera av pirayorna lämpar sig som akvariefiskar, företrädesvis i specialakvarium. Namnet "Piraya" är en förvanskning av det inhemska namnet piranha eller pirambeba. Det förra vetenskapliga namnet för släktet Serrasalmus kommer från latinet, där förledet serra är såg och salmo är lax, alltså en laxfisk med sågtandade tänder. Nattereri står för rovgirighet. Pirayorna tillhör det stora tetrasläktet, som i sin tur tillhör laxkarparna.
Därför är det också ofta förbjudet att föra ut dem från hemlandet. Trots detta förekommer en hel del av de växtätande pirayorna i handeln. En anledning till detta är att man på olika håll i världen framgångsrikt lyckats odla dem.Till de vanligaste arterna man ser i butikerna hör den med det vetenskapliga namnet Pygocentrus natteri, en köttätare. I naturen blir de ca 30 cm långa och de finns i större delen av tropiska Sydamerika. I akvariet blir de något mindre.
Pirayorna finns i familjen Serrasalmidae och flera av arterna bär "förnamnet" Serrasalmus, vilket är sammansatt av latinets serra och salmo, alltså såg och lax (familjen omfattar cirka 50 arter i släktena Pygocentrus, Pristibrycon, Pygopristis, Serrasalmus och Catoprion). Pirayorna hör till tetrorna (laxkarparna) och det vetenskapliga namnet berättar att vi har att göra med en tetra som har sågtandsliknande tänder. Det sammanfattar pirayan ganska bra!