Ordet farao betyder ordagrannt “det stora huset” dvs palatset. Faraon ansågs vara guden Horus, människans beskyddare, fast i människokropp. Faraon var den mäktigaste människan i det forna Egypten. Det var han som styrde och regerade över hela Egyptens stormakt. Deras uppgift var att göra så att människorna levde lugnt och bra, men också att agera Gud, någon som alla såg upp till. De byggde ståtliga palats och hade harem med en mängd fruar och kvinnor. Faraonerna ansågs som gudar av egyptierna. När de bad och offrade i templen gjorde de det för hela folket. Faraonerna valdes genom att man snurrade en helig sten, och den som stenen pekade på när den stannat blev farao. Så i princip kunde vem som helst bli farao.
Den mest kända faraon var Tutanchamon. Han hittades på 1920-talet av arkeologen Howard Carter. Han blev bara 19 år gammal. En annan känd farao var Ramses. Han blev 80 år och regerade i hela 60 år.
Han var en stor krigare. För att lyckas som farao behövde man mycket tur. Exempelvis om Nilen inte svämmade över som den skulle eller om Egypten blev anfallet av krigare så var det faraos fel, men å andra sidan så var det hans förtjänst när det var fred och goda skördar. Om det gick riktigt dåligt kunde han till och med bli avsatt.
Eftersom faraon är kung måste ju han ha det ståtligaste palatset. Först fick man gå igenom stora trädgårdar med fiskdammar, djur och träd. Från dem ledde stora portvalv till hans många förgårdar där präster gick omkring med sina glänsande hjässor. Man togs emot i en stor pelarsal som ledde fram till faraos enorma tron som hans familj och livvakter stod runt. Man kan förstå att faraon lade ner hur mycket pengar som helst på sitt palats, men otroligt nog ännu mer på sin grav. Först att balsameras och sen på en pyramid. Alla faraoner byggde förstås inte pyramider, kanske för att det tog en väldigt lång tid och att det var enormt dyrt. Herodotos påstod att 100 000 människor arbetade i 10 år för att få farao Cheops pyramid färdig. Den är den största pyramiden av de på Gize. Den som ritade kartan över pyramiden hette Imhotep och var astronom, arkitekt och författare m.m. Varför man byggde dessa gigantiska stenkolosser mitt ute i öknen vet man inte riktigt. Kanske för att visa att man är störst av alla och för att avskräcka fiender. Eller kanske av religiösa skäl, för egyptierna var religiösa så det räckte och blev över. Eftersom man ville komma till dödsriket efter döden måste man ha kroppen i behåll. Genom balsamering så förhindrade man förruttnelse men för att kunna skydda den utifrån så byggde man den största pyramiden runt om i hopp om att ingen skulle komma åt den. Tyvärr så fungerade inte den teorin eftersom tjuvar lyckades stjäla mumierna ändå. I vissa länder ansågs pulvriserade mumier som läkande mot sjukdomar. Därför sålde man mumiepulver precis som alvedon. Men det tjuvarna egentligen ville ha var de skatter och rikedomar av guld som låg i graven. Eftersom man trodde att faraon skulle leva vidare i ett nytt liv behövde han alltså saker från det tidigare livet, t ex tjänare i form av stenfigurer, leksaker som han hade lekt med som liten och torkad mat. Om han hade mycket boskap gjorde man en figur för varje litet djur.
Det är inte helt rätt att bara skriva “han” hela tiden eftersom det inte bara fanns manliga faraoner. Hatschepsut var en kvinnlig och mycket stor och mäktig farao. Hon var Totmes II:s första fru och efter hans död utnämnde hon sig själv till farao, förnekande Totmes II:s son hans arv. För att stödja detta sa hon att guden Amon-Ra hade talat och sagt att hon skulle bli farao. Under hennes tid blomstrade Egyptens ekonomi. Hon regerade från 1490-1469 f Kr. Men Totmes II:s son växte upp till man och tog sin rättmätiga plats som härskare. Vad som hände med Hatschepsut är ett mysterium. Hennes efterträdare blev Egyptens största farao av alla, Totmes III. I ett tempel som hon lät bygga finns bilder som är historiens äldsta skildring av en handelsresa och en upptäcktsfärd. Även fast en kvinna kunde bli farao så betydde inte det att en kvinna kunde få andra höga ämbeten, t ex advokat eller skrivare. De flesta kvinnoyrkena var danserskor, musikanter eller sångerskor.
Farao Zoser (Djoser) var den som grundade 3:e dynastin som inledde Gamla riket. Det var hans geniale lille minister, Imhotep, som dessutom byggde farao Cheops pyramid, som byggde den första så kallade pyramiden åt hans härskare. Den bestod av sex mastabor (gravkammare av sten) resta på varandra. Den kallas för trappstegspyramiden och från den utvecklades själva pyramiden. Samtidigt införde han byggmaterialet sten.
Totmes III var den största av alla faraoner. Han besatt alla egenskaper en stor härskare skulle ha. Han var en fulländad skytt, atlet och ryttare. Han var sin tids militära geni och förlorade aldrig en strid. Prinsarna av Kadesh och Megiddo hade mobiliserat en stor armé mot honom och han ledde sina män mot Megiddo. Det var en viktig stad eftersom Totmes en gång sagt att om man tagit Megiddo, då hade man tagit tusen städer. Han jämfördes med Napoleon, men enda skillnaden var att Totmes III aldrig förlorade en strid.
Ramses III var Egyptens sista stora farao. Han försvarade Egypten mot många angripare, däribland “Sjöfolket”. Han skapade fred och välmående för sista gången. Han hade två huvudfruar och flera andrafruar. Det var en av dem, Tiye, som planerade en komplott mot honom i syfte att sätta sin son på tronen. Hon skapade uppror och lyckades skada Ramses svårt innan hon blev arresterad. Ramses dog senare innan rättegången och hans död ansågs som slutet på en era. Han hade regerat i 31 år.