Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara artikel
 
   

5 tips för bättre bröd när du bakar

När du börjar baka regelbundet och lär dig mer om olika metoder så inser du vilken konst detta är. Saker som mjölets proteinhalt och hur du jäser det får betydelse. Detta oavsett om du bakar för hand eller om du använder dig av en brödbakare.

För att uppnå bästa möjliga resultat så finns det några viktiga tips att ha i åtanke. Här är fem av dem:

Tips 1  - Välj rätt mjöl

Mjölets kvalitet spelar en stor roll i brödbakning. Använd ett mjöl som är anpassat för det specifika brödet du bakar. Till exempel, starkt mjöl med hög proteinhalt är bäst för luftiga, välstrukturerade bröd som surdegsbröd, medan mjöl med lägre proteinhalt fungerar bra för mjukare bröd som brioche. Ta reda på vad som finns i mjölet som om det är järnberikat.

Tips 2 - Kontrollera jästens fräschhet

Jästen är avgörande för brödets jäsning. Se till att din jäst är färsk och aktiv. Om du är osäker kan du testa jästen genom att lösa upp den i lite varmt vatten med en nypa socker. Om det börjar bubbla inom 10 minuter, är jästen bra att använda.

Tips 3 – Precisa mått

Korrekta mått är nyckeln till konsekvent bra bröd. Använd en digital köksvåg för att mäta ingredienserna, speciellt mjölet. Måtten "en kopp mjöl" kan variera avsevärt beroende på hur det är packat, så en våg ger mer pålitliga resultat.

Tips 4 - Rätt Temperatur vid jäsning

Jäsningstemperaturen är viktig för brödets textur och smak. Jäs brödet i en varm, dragfri miljö. För snabbare jäsning kan du placera degen i en lätt uppvärmd ugn (med ugnen avstängd) eller bredvid en varm vattenflaska. Men kom ihåg att för snabb jäsning kan påverka smakutvecklingen negativt.

Tips 5 - Tålamod under bakning och kylning

Ge brödet tillräckligt med tid att bakas klart. Ta inte ut det för tidigt från ugnen. Efter bakning ska du låta brödet svalna på ett galler för att undvika att det blir fuktigt från ångan som släpps ut. Skär inte i brödet förrän det svalnat ordentligt, eftersom det fortsätter att "baka" en stund efter att det tagits ut ur ugnen.

 

Genom att följa dessa tips kan du förbättra kvaliteten och konsekvensen av ditt hemgjorda bröd vilket leder till ett mer tillfredsställande och givande bakningsupplevelse. Lycka till med bakningen!


 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N